Take it easy: 5 порад, які допоможуть позбутися хвилювань

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Невелике занепокоєння - це нормально і навіть корисно, але для деяких людей воно може перетворитися на постійну боротьбу за те, щоб викинути з голови хвилювання і зосередитися на відчуттях в моменті

Якщо постійне хвилювання стало частиною вашої особистості, то із цим треба щось робити. Що саме ми розповімо в нашому матеріалі.

Як швидко заспокоїтися і перестати хвилюватися: 5 порад

Видання talkiatry.com зібрало п'ять порад, які допоможуть заспокоїтись. Ці стратегії працюють у більшості випадків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зробіть усвідомлену перерву для релаксації

Якщо занепокоєння і хвилювання здаються неминучими, можливо, настав час змінити распорядок дня і виділити трохи часу для того, щоб зайнятися чимось, що вас розслаблює. Наприклад, можна прогулятися, зайнятися йогою чи іншим видом фізичної активності, подихати свіжим повітрям чи прийняти ванну. Заняття, які вам подобаються, вивільняють ендорфіни, допомагаючи боротися зі стресом та занепокоєнням.

Виплесніть своє хвилювання на папір

Ведення щоденника - популярний спосіб впоратися з тривожними і негативними думками і позбутися їх. Просто почніть записувати все, що вас турбує. Да все!

Якщо перерахування своїх переживань недостатньо, можна зробити ще один крок — запитати себе, чому вас це турбує:

  • Наскільки ймовірно, що це станеться?

  • Чи можливо, що результат виявиться не таким поганим, як ви вважаєте?

  • Чи можна інакше подумати про цю ситуацію і уявити інший, найкращий результат?

  • Чи можу я скласти план того, що робити, якщо це станеться? Якими будуть подальші дії?

Аналіз та відповіді на ці питання допоможе переоцінити тривоги, що може зменшити їхню силу.

Вивчіть тригери

Для деяких людей постійне занепокоєння та хвилювання можуть посилюватись певними тригерами. Можна вивчити власні тригери, помічаючи сценарії, які регулярно викликають звичку турбуватися або мають тенденцію викликати напади паніки.

Як тільки ви зрозумієте, що викликає у вас тривогу, ви зможете приймати активні дії, щоб уникнути або змінити ці тригери

Практикуйте дихальні техніки

Занепокоєння може активувати симпатичну нервову систему - мережу нервів, яка запускає реакцію "бий або біжи". Коли наші предки регулярно билися з тиграми, принцип "бий або біжи" був корисним способом допомогти їм залишитися живими. Почастішання дихання, пітливість, уповільнене травлення: все це допомагає уникати небезпечних ситуацій, але не так корисні при підготовці до важливої зустрічі з начальником.

Хороша новина полягає в тому, що є простий спосіб включити парасимпатичну нервову систему – контролюйте подих.

Скоригуйте свій раціон

Вживання кофеїну може збільшити стрес у тих, хто схильний до занепокоєння. Також існує зв'язок між вживанням алкоголю та тривогою. Так що відмова або обмеження кількості кофеїну та алкоголю в раціоні можуть допомогти покращити психічний добробут на додаток до заспокійливих методів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про жамевю . Це ефект протилежний дежавю, який може сигналізувати про проблеми.