Жамевю – добре слово, яке може бути сигналом про проблеми. Ось чому

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

абстракція в рожево-блакитних кольорах.
Фото: unsplash.com

Ефект, протилежний дежавю, - симптом втоми та інших проблем із ментальним здоров'ям

Чи відчували ви дивне почуття, коли знайомі речі та люди раптом стають незнайомими? Цей ефект, протилежний дежавю (коли здається, що ви вже бували у незнайомому місці або чули цю розмову раніше), називається жамевю.

Що таке жамевю: причини виникнення

У 2021 році група професорів з різних університетів світу провела дослідження , в рамках якого учасники експерименту мали написати те саме слово кілька разів. У результаті близько 70% із них виявили цікавий ефект. Звичні літери почали втрачати сенс, а деякі учасники навіть не могли контролювати, якою рукою їх писати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дослідники пояснили цей феномен реакцією мозку на повторювані дії та автоматизмом. Таким чином мозок намагається дати людині знак і повернути до реальності.

Жамевю: як це працює

З нейропсихологічного погляду жамевю - це тимчасове відключення між сприйняттям і пам'яттю. Нервові шляхи зазвичай синхронізовані відключаються на невизначений період.

Також деякі вчені вважають, що цей ефект виникає внаслідок дисфункції скроневої частки через втому, стрес або неврологічні стани, а також дисбаланс нейротрансмітерів (дофаміну або серотоніну).

Можливий також перетин між жамевю та дисоціативними станами, дезорієнтацією. У цьому стані людина мимоволі втрачає зв'язок із реальністю. Це може виражатися в частковій або повній втрати свідомого контролю відчуттів (дереалізація), самосвідомості (деперсоналізація) та рухових функцій. Жамевю може супроводжувати цей стан.

Чому так відбувається? Жамевю включається як економія когнітивних і емоційних ресурсів у момент перенапруги. Ефект спрацьовує і в момент ретравматизації: відтворення тяжких переживань, пов'язаних із певним місцем чи ситуацією.

Ефект жамевю можна випробувати якось за все життя, так і безліч разів. У першому випадку ефект говорить про виснаження та сильну втому. це свідчить про наявність серйозного захворювання. У другому — про розумове виснаження, сильну втому. І ці сигнали не варто ігнорувати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про симптоми, які видають закоханість . Насправді весь наш організм реагує на це світле почуття.