Зона дискомфорту: чому людина залишається там, де їй погано

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

сумний чоловік в вкріслі фото
Фото: unsplash.com

Іноді піти буває набагато важче, ніж продовжувати терпіти

Стосунки є важливою частиною нашого життя. Вони приносять любов та емоційну підтримку, але вони також можуть принести біль і розбите серце. Чому людина лишається в таких стосунках?

Чому людина не може покинути зону комфорту в стосунках

На жаль, багато людей залишаються в поганих стосунках, попри згубний вплив на їх психічне та фізичне здоров’я. Це поширена проблема, і причини її виникнення можуть бути складними, пише marriage.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Причини, чому люди залишаються в поганих стосунках, можуть відрізнятися від людини до людини. Одні залишаються страх залишитися самотнім або тому, що вірять, що більше нікого не знайдуть. Інші — через фінансову або емоційну залежність, почуття провини або віру в те, що вони можуть змінити свого партнера. Іноді люди залишаються в токсичних стосунках, тому що вони навіть не усвідомлюють, що їхні стосунки нездорові.

Що таке погані стосунки?

Ми всі різні, але, по суті, всі ми люди з основними потребами. Коротко кажучи, будь-які стосунки, які виснажують вас, але нічого не повертають, погані. Якщо говорити точніше, той, хто маніпулює вами, змушуючи вас робити те, що вам не подобається, є потенційно токсичним. Але чому люди залишаються в такій "зоні дискомфорту"? Це складне питання, оскільки існує багато факторів, починаючи від соціального впливу і закінчуючи самозвинуваченням і коханням.

Згідно з дослідженнями , існує багато поширених мотивів залишатися в нездорових стосунках.

Страх

Страх перед невідомим або ж небажання заподіяти комусь біль може бути настільки виснажливим, що люди не можуть чітко мислити. Дослідження того, як мозок реагує на стрес, показали, що перебування в поганих стосунках може втрачати наш самоконтроль і викликати психічний параліч.

У такому стані важко судити, здорові стосунки чи ні.

Низька самооцінка

Погані стосунки характерні для тих, хто виріс у нещасливих сім’ях і не розвинув здорової самооцінки. Отже, коли вони шукають зовнішнього підтвердження, вони часто стають жертвами токсичних людей.

Фінансова залежність

Самооцінка є ключем до поваги, але без фінансової свободи багато людей застрягають у поганих стосунках. Знову страх вступає в голову разом із непереборними думками про те, що розставання може зробити людину потенційно бездомною та знедоленою.

Діти

Це одна з найбільш очевидних відповідей на питання про те, чому людина лишається там, де їй погано. Вона намагається зберегти сім’ю заради дітей.

Заперечення

Ще одна з головних емоцій, що лежить в основі запиту "Чому ми залишаємось у поганих стосунках", — це заперечення. Це форма захисту від емоційного болю, оскільки розум просто не може з ним впоратися.

Провина і сором

Люди часто невиправдано звинувачують себе в тому, що не вберегли стосунки. В такому випадку важливо звернутися за професійною допомогою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як встановити здорові особисті кордони . Ці поради допоможуть досягти добробуту.