Як вижити на пенсії: чим зайнятися, щоб підзаробити

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото пенсіонер-різьбяр
Фото: suspilne

Додатковий заробіток для пенсіонерів

Багато людей мріють про вихід на пенсію. Вважається, що тоді буде більше часу для відпочинку та улюблених занять. Але сучасні реалії змушують шукати варіанти, щоб підробити на пенсії, адже життя та продукти постійно дорожчають.

Для пенсіонерів існує безліч занять для застосування своїх знань, вмінь та навичок. Незалежно, плануєте ви заробляти гроші на прожиття чи хочете лишатися активним і у русі, завжди є спосіб заробити додаткові гроші, розповідає doola.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Фріланс. Свій значний досвід і знання можна використати для статей або публікацій у блогах для веб-сайтів і журналів.

Консультант . Ви можете надавати послуги консалтингу підприємствам і організаціям у знайомій вам галузі.

Догляд за тваринами. Якщо ви любите тварин знайдіть можливість вигулювати чи приходити годувати і доглядати вдома у замовника.

Садівництво. Більшість людей має землю, але відсутнє бажання, знання і вміння за нею доглядати. Ви можете запропонувати послуги, якщо це лежить вам до душі.

Оренда . Можливо у вас є вільна площа, кімната чи гараж, який ви можете здати в оренду.

Продаж ремесел. Якщо ви полюбляєте майструвати, працювати з деревом чи металом, цілком можливо продавати свої вироби на ринках чи в інтернеті.

Репетитор. Пенсіонери з викладацькою освітою можуть використати свої знання з користю передаючи досвід за фінансову винагороду.

Продаж вживаних речей чи продуктів вирощених власноруч. Можливо, у вас накопичилися багато речей, які вам непотрібні, ви можете продати їх в інтернеті. Якщо вирощуєте овочі та фрукти - можете продавати надлишки.

Фотографія. Якщо маєте хист до фотографування та камеру, можна надавати послуги на вечірках, заходах та подіях.

Опитування за гроші. Платні опитування - відмінний спосіб для пенсіонерів підробити у вільний час за додаткові кошти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як перетворити хобі на прибутковий бізнес. Це дозволить не лише отримати насолоду від процесу, а й заробити гроші.