Від тепла до снігопадів: якою буде погода в Україні у листопаді 2023 року?

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Якою погода буде в Україні в листопаді? Синоптики поділилися детальним прогнозом та зауважили, що цьогоріч листопад буде досить контрастним, прохолодним та менш вологим, ніж зазвичай.

Для багатьох українців листопад є найменш приємним місяцем у році. День за днем сонце встає все менше, на вулиці як не грязюка, то ковзанка, а погода міняється від дощової до сніжної. Проте цього року прогноз буде іншим. На tsn.ua поділилися прогнозами погоди від Укргідрометцентру та двох популярних метеосайтів — meteofor і sinoptik.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Згідно з інформацією Укргідрометцентру, середньомісячна температура в листопаді буде приблизно на рівні кліматичної норми, відмінно від вересня і жовтня, коли було на 1,5-2 градуси вище норми.

Зазвичай на більшій частині території України холоднішає нижче +5 у першій декаді листопада, на півдні — у другій декаді, у північно-східних областях — наприкінці жовтня. Але цього року навіть на півночі країни перехід через +5 градусів відбудеться також у першій декаді листопада. Температура знижуватиметься поступово різких переходів від тепла до холоду не чекаємо,

— повідомляють на Укргідрометцентрі.

Тож перша половина листопада буде досить теплою, а ось у другій половині можливі невеликі морози через надходження холодного повітря з півночі. Снігопади до 10 листопада малоймовірні.  Впродовж листопада очікується місячна кількість опадів від 34 до 65 мм, а в Кримських горах і місцями в Карпатах — до 100 мм, що в межах норми. У північно-східних областях очікується від 28 до 32 мм опадів, що менше за норму. Отже, поточний листопад буде прохолодним, проте менш вологим, ніж зазвичай.

Загальний прогноз погоди від meteofor і sinoptik свідчить про те, що листопад в Україні можна назвати місяцем контрастів. Майже по всій території країни перша половина місяця буде досить теплою та без опадів, але друга половина принесе опади та морози.

Західна Україна

На заході України листопад розпочнеться з сильних дощів, особливо в Закарпатті. Проте перші два тижні будуть теплими з денними температурами від +13°C до +17°C і нічними від +7°C до +10°C. З 14-15 листопада почнуться сильні морози та дощі з мокрим снігом, а температура знизиться до -5°C вдень та -12°C-15°C вночі. Снігопади збільшаться після 23-25 листопада, але температура поступово підвищиться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Північна Україна

Тут також очікуються дощі в перший і другий день листопада, але ближче до сходу вони будуть менш інтенсивними. Місяць буде досить теплим з денними температурами від +10°C до +15°C та нічними від +6°C до +9°C. З 14-15 листопада розпочнуться морози — з температурою від -10°C до -20°C, а також снігопади.

Центральна Україна

В Центральних областях теж прогнозуються дощі на початку місяця, але кількість опадів буде менше, ніж на заході та півночі. Температура буде теплою з денними позначками від +12°C до +15°C та нічними значеннями від +6°C до +9°C. З 14-15 листопада тут також очікуються морози та снігопади.

Східна Україна

В східних областях очікуються найнижчі опади та найхолодніші умови. Тут на початку місяця передбачається тепло з денними температурами від +15°C до +17°C, але впродовж місяця температура буде спадати, а з 14-15 листопада наступатимуть сильні морози та снігопади.

Південна Україна

В південних областях, включаючи Одеську, Миколаївську, Херсонську та Крим, в листопаді очікується сонячна та тепла погода з денними температурами від +18°C до +20°C та нічними температурами від +8°C до +12°C. Проте в Запорізькій області з 4 листопада буде прохолодно, а з 14-15 листопада очікуються сильні морози та снігопади. Пізніше в місяці температура підвищиться, і знову почнуться дощі та мокрий сніг.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як бачимо, прогнози Укргідрометцентру та погодних сайтів трішки різняться. Інтернет-синоптики передбачають більше екстремальних погодних умов, ніж фахівці служби погоди. Також раніше ми ділилися точними прогнозами погодами на зиму в Україні. Ймовірно, нас чекає зима з плюсовою температурою та Новий рік без снігу.