2023 рік може побити всі температурні рекорди, а яким буде 2024-й? Прогноз погоди на рік прийдешній

Важливо знати
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Науковці говорять, що 2023 рік може стати абсолютним рекордсменом за температурою, а саме — найтеплішим роком. Чи буде 2024-й таким же теплим? Прогноз погоди читайте у нашому матеріалі.

Упродовж 2023 року зафіксовано рекорди температури, зокрема, у жовтні температура перевищила попередній рекорд 2019 року на 0,4°C. Кліматологи вказують, що це величезний відрив. Попередній рекорд був у 2016 році. А цьогоріч такій теплій температурі сприяло кліматичне явище Ель-Ніньйо зі східної частини Тихого океану.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також 2023 рік може увійти в історію як найтепліший рік. Про це пишуть на порталі The Guardian, посилаючись на дані Служби зміни клімату програми "Коперник".

Ми можемо майже з упевненістю сказати, що 2023 рік буде найтеплішим роком за всю історію спостережень. В цей час він на 1,43°C перевищує середній доіндустріальний показник,

— повідомила заступниця директора  Служби зміни клімату програми "Коперник" Саманта Берджесс.

2023 рік може побити всі температурні рекорди, а яким буде 2024-й? Прогноз погоди на рік прийдешній - фото №1

Яка температура буде у 2024 році?

Вчені також прогнозують, що 2024 рік принесе подальше збільшення температури. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, нинішній Ель-Ніньйо передбачається тривати щонайменше до квітня 2024 року. Оскільки наслідки цього явища зазвичай проявляються через рік після його формування, експерти передбачають, що 2024 рік також буде дивувати своєю спекотністю.

Страшно бачити, що глобальна температура з червня 2023 року набагато тепліша, ніж у другій половині 2015 року, коли Ель-Ніньйо був набагато сильнішим. Наша планета продовжує проходити через сумні віхи у своїй метеорологічній історії, і не буде дивним побачити нові рекорди в наступні місяці,

— зауважує вчений-метеоролог з Університету Редінга Акшай Деорас.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про те, що "криваве" північне сяйво , яке накрило Україну на вихідних, пов'язане з потужною магнітною бурею. Про те, на що вона повпливала, читайте в нашому матеріалі.