Відтепер тварин можна брати з собою в укриття! В Україні скасували одну із застарілих заборон

Важливо знати
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

В Україні вирішили скасувати одну із заборон, що стосуються власників домашніх тварин, які хочуть потрапити до укриття разом з улюбленцем. Що було не так із морально застарілим наказом МВС і що змінилося - розповідаємо далі.

Як повідомляє громадська організація із захисту тварин UAnimals , в Україні скасовують заборону брати тварин з собою в укриття. Раніше це регулювалося старим наказом Міністерства внутрішніх справ, яким заборонялося пускати тварин в укриття та бомбосховища. Через це, як зауважують зооактивісти, за час війни вже ставалися трагедії, оскільки власники зазвичай залишаються на вулиці разом зі своїми тваринами під час повітряної тривоги... Мало хто готовий зайти сам, а тварину залишити на вулиці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У ГО UAnimals кажуть:

Ви могли чути історію про дітей, яких не пустили у сховище із маленькою собакою і над їхніми головами вибухнула ракета. На жаль, таких ситуацій тисячі.

Відтепер тварин можна брати з собою в укриття! В Україні скасували одну із застарілих заборон - фото №1
Фото: insider.ua

Велика проблема була ще й в тому, що цей наказ був не лише приводом не пускати людей із тваринами в укриття, а ще дозволяв не нести жодної відповідальності за наслідки таких недопусків.

У грудні юристи громадської організації звернулись до керівництва МВС із пропозицією змінити й оновити наказ міністерства від 2018 року. І от сьогодні з Офіційного вісника України стало відомо, що Міністерство внутрішніх справ таки скасувало норму про недопуск тварин в укриття, зазначають юристи ГО.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відомо, від 10 січня 2024 року внесли зміни до наказу №18 "Про внесення змін до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту".

У доповненні йдеться про те, що люди, які приходять в укриття із тваринами, мають розміщуватися в окремих приміщеннях або відокремлених місцях. Людина, яка привела тварину, має постійно за нею наглядати, а також дбати про безпеку інших людей, майна та самої тварини і дотримуватися санітарних норм,

- зауважують в UAnimals. І додають, що наказ уже внесений до єдиного реєстру державних нормативних актів і залишилось дочекатися лише офіційної його публікації.

Нагадаємо, що під час повітряної тривоги і тим більше обстрілів та гучних вибухів неподалік тварини дуже лякаються. У такому стані вони навіть можуть завдати собі непоправної шкоди. Розповідаємо, що робити, щоб убезпечити свого улюбленця під час ворожих прильотів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Головне фото: birdinflight.com