Як отримати права в Україні: важлива інструкція для тих, хто хоче пересісти на авто

Важливо знати
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Як отримати права в Україні у 2024 році? Майбутньому власнику посвідчення водія потрібно пройти навчання в автошколі та скласти іспити в сервісному центрі МВС України. Докладніше про те, як отримати права водія — у нашому матеріалі.

Водійські права в Україні: процедура отримання посвідчення водія

Найголовніше правила, з якого варто розпочати — відповідно до українського законодавства видача посвідчення водія відбувається виключно в сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ. Але перед тим, як здобути до рук права на водіння, потрібно пройти навчання в автошколі та успішно скласти кілька іспитів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як здати на права в Україні 2024 року: алгоритм дій

Згідно з алгоритмом, опублікованим на сайті Головного сервісного центру МВС, для того, щоб отримати права в Україні, необхідно зробити кілька кроків:

  1. Вибрати спосіб підготовки до теоретичного іспиту. Цей етап можна пройти самостійно або в автошколі. Майбутнім водіям, які вирішать пройти навчання в автошколі, важливо обрати акредитований навчальний заклад та підготувати документи.

  2. Підготуватися до теоретичного іспиту. Якщо підготовка відбувається в автошколі, то після проходження курсу майбутній водій має отримати електронне свідоцтво.

  3. Скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС. Для проходження цього етапу необхідно підготувати пакет документів, куди входять паспорт, копія ідентифікаційного коду, медична довідка про придатність до керування транспортним засобом. Результат цього іспиту дійсний протягом 1 року з дня складання.

  4. Вибрати автошколу для практичної підготовки. На цьому етапі також украй важливо знайти акредитований навчальний заклад. Це може бути та сама автошкола, в якій майбутній водій проходив теоретичну підготовку.

  5. Пройти навчання та скласти внутрішній практичний іспит в автошколі. Успішне складання іспиту має бути підтверджено електронним свідоцтвом.

  6. Скласти практичний іспит у сервісному центрі МВС.

  7. Отримати посвідчення водія.

Права на автомобіль: скільки коштуватимуть послуги сервісного центру МВС

У сервісному центрі МВС майбутньому водієві потрібно буде сплатити:

  • 250 грн - складання теоретичного іспиту,

  • 420 грн - складання практичного іспиту,

  • 515 грн — видача посвідчення водія, у вартість входить бланк і сама послуга.

Водійські права в Україні: важливе правило

Перше посвідчення водія в Україні видається на два роки. При цьому на власника таких прав накладається обмеження на перевищення швидкості — не більше 70 км/год.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Після закінчення дворічного терміну таке посвідчення водія можна обміняти на постійне без складання іспитів, якщо водій скоїв не більше двох адміністративних правопорушень на дорозі. За наявності трьох та більше правопорушень необхідно буде знову скласти теоретичний та практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Раніше ми писали про зміни, про які має знати кожен водій . Ці оновлення правил дорожнього руху набули чинності з 1 січня 2024 року.