Правий? Завжди правий! Які права має споживач в Україні (ВІДЕО)

Важливо знати
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото жінка у супермаркеті
Фото: usp-ltd.org

Споживач в Україні має багато прав і можливостей

15 березня у світі відзначають День захисту прав споживачів. Адже саме у цей день відбувся історичний виступ американського президента Джона Кеннеді, в якому він окреслив основні права людини. В Україні держава захищає права споживачів згідно з статтею 42 Конституції України та Законом "Про захист прав споживачів".

Український споживач має права, але не завжди знає, як захистити їх у разі потреби. Як робити це правильно та які саме, права є у споживача в Україні, розповідає у студії "Ранку на Суспільному" Олег Цільвік, заступник голови правління ГО "Союз споживачів України". 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У 1991 році Україна однією з перших на пострадянському просторі прийняла Закон "Про захист прав споживачів. Які товари підлягають поверненню, у який термін, що робити, якщо підстав для відмов немає, але повертати гроші відмовляються - розповідаємо далі.

Споживачі мають право на:

  •  захист своїх прав державою;

  • належну якість продукції та обслуговування;

  • безпеку продукції;

  • необхідну, доступну, перевірену та своєчасну інформацію державною мовою про продукцію, її кількість, якість, асортимент, її виробника (виконавця, продавця) відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної";

  • обслуговування державною мовою;

  • відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону;

  • звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав;

  • об'єднання в громадські організації споживачів (об'єднання споживачів).

Згідно з статтею 9 Закону України "Про захист прав споживачів" передбачено право споживача обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний, якщо куплений товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням.

Обмін або повернення товару можливе упродовж 14 днів, без врахування дня покупки, якщо триваліший термін обміну або повернення товару не було оголошено продавцем.         Обмін або повернення товару проводиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вид, споживчі властивості, пломби, ярлики та розрахунковий документ, виданий продавцем разом з товаром. Якщо на момент обміну або повернення потрібного товару немає у продажу, споживач має право розірвати договір купівлі-продажу та повернути товар і одержати назад гроші.

До товарів які не підлягають обміну, або поверненню відносяться:

 1. Продовольчі товари.

2. Лікарські засоби.

3. Предмети сангігієни.

4. Фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір.

5. Корсетні товари.

6. Парфюмерно-косметичні вироби.

7. Перо-пухові вироби.

8. Дитячі іграшки м’які.

9. Дитячі іграшки гумові надувні.

10. Зубні щітки.

11. Мундштуки.

12. Апарати для гоління.

13. Помазки для гоління.

14. Гребінці, гребені та щітки масажні.

15. Сурдини (для духових музичних інструментів).

16. Скрипкові підборіддя.

17. Рукавички.

18. Тканини.

19. Тюлегардинні і мереживні полотна.

20. Килимові вироби метражні.

21. Білизна натільна.

22. Білизна постільна.

23. Панчішно-шкарпеткові вироби.

24. Товари в аерозольній упаковці.

25. Друковані видання.

26. Лінійний та листовий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником).

27. Аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом.

28. Вироби з натурального та штучного волосся (перуки).

29. Товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування т. д.).

30. Інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо).

31. Ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Гроші за товар повинні бути поверненні за товар не пізніше 7 днів з моменту купівлі одразу після отримання заяви і її задоволення.

Що робити, якщо відмовляються повернути гроші або обміняти товар

Споживачеві потрібно звернутися до Держспоживслужби з певною заявою та скаргою, а у разі відмови - до суду. Але рекомендовано звертатися на гарячу урядову лінію, це дієвіше і швидше.

Найбільша проблематика виникає з поверненням гаджетів.

Якщо ви 2 тижні користувалися телефоном і хочете повернути, вам його не обміняють. Але якщо доведений істотний недолік при користуванні то ви можете обміняти, чи повернути кошти, 
розповідає Олег Цільвік.

Також він зазначає, що у споживача прав багато, але він не обізнаний про них і їх не дуже хочуть виконувати наші підприємці. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про зміни для бізнесу , які відбулися з 1 січня 2024 року. Які зміни чекатимуть на підприємців та чи полегшить це їх діяльність, ми розповідали раніше.