Зламалося авто під час руху? Як діяти у такій ситуації

Гаджети та авто
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Трапляються ситуації, коли машина може підвести водія у невідповідний момент. До найближчого СТО досить далеко і потрохи починається паніка. Якщо ви вмієте ремонтувати авто самостійно, це допоможе вам у такому випадку.

Як розв'язати ситуацію, якщо машина зламається на дорозі, під час руху автомобіля, а ви не маєте відповідних навичок, щоб самостійно полагодити її. Як треба діяти і що робити, розповідає avtoblog.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Зламалося авто під час руху? Як діяти у такій ситуації - фото №1

Щоб не погіршити ситуацію, потрібно зберігати спокій і не панікувати. Тверезий підхід допоможе оцінити обставини та ступінь серйозності ситуації.

Якщо авто зламалося у місті:

  1. Перш за все потрібно зупинити автомобіль і негайно включити аварійний сигнал.

  2. Потім спробуйте встановити причину ламання і можливість її виправлення, наприклад спущене колесо можна замінити запаскою самостійно.

  3. Якщо самостійно усунути ламання неможливо, то потрібно зателефонувати в службу технічної допомоги. Також можна попрохати допомоги у друзів, які допоможуть відбуксувати авто до найближчого СТО.

Якщо авто зламалося на трасі

У правилах дорожнього руху вказані дії, які має здійснити водій при зламанні авто.

  1. При появі будь-яких ознак несправності машини, водій повинен продовжувати рух до найближчого з’їзду або кишені, а доїхавши до одного з них, залишити трасу. Можна орієнтуватися на відповідні дорожні знаки, що повідомляють відстань до таких місць.

  2. З’ясувати, яка несправність зумовила ламання авто.

  3. Якщо є необхідні навички та інструменти, то водій може усунути їх самостійно та продовжити рух.

  4. Якщо полагодити машину не вдалося, слід викликати евакуатор.

Якщо ж залишити трасу неможливо в відведеному для цього місці, то водій повинен:

  1. Притиснутися наскільки це можливо до правого узбіччя.

  2. Припинити рух автомобіля.

  3. Включити аварійний сигнал, габаритні вогні вимикати не можна.

  4. Вийти з машини з правого боку.

  5. У разі знаходження в транспортному засобі тварин, їх потрібно залишити там, якщо ніяка небезпека їм не загрожує. Важливо закрити всі двері, щоб вихованці не змогли вибігти на проїжджу частину.

  6. А ось дітей залишати одних не можна ні в якому разі. Якщо в машині їхало кілька дорослих, то одному краще залишитися в автомобілі.

  7. Водій повинен поставити знак аварійної зупинки не ближче 30 метрів від машини.

  8. Далі потрібно зателефонувати за номерами 102 або 101 і пояснити ситуацію, що склалася, згадавши про загрозу безпеці руху. Потрібно не забути сказати і про місце, в якому знаходиться автомобіль.

  9. Необхідно дочекатися аварійної служби.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Завжди возіть з собою речі, які можуть знадобитися у непередбачених обставинах. Потрібно регулярно проводити техогляд автомобіля, перевіряти його справність і доглядати за машиною , щоб не ламалася без причин, особливо у плануванні довготривалої поїздки.