Холод - не причина сидіти вдома: 5 порад для зимової подорожі

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Подорожі у гори - це інший загадковий світ, який зрозуміє тільки закохана у них людина. Але навіть досвідчені туристи, які ходили в гори багато разів, не зрозуміють всієї привабливості підйомів, якщо не зроблять це зимою.

Як відомо, краще гір можуть бути лише гори, на які ще не довелося підійматися. Важливі моменти, на які потрібно звернути увагу підкорювачам гір, яке спорядження необхідно взяти з собою та у що краще вдягнутися, розбираємося з redbull .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Холод - не причина сидіти вдома: 5 порад для зимової подорожі - фото №1

Налаштовуйся на єднання з природою

Дуже добре, що взимку в горах ти навряд чи  зустрінеш випадкових людей. Відповідно, менше випадкових туристів і значно менше сміття. Це найкращий час, щоб побути на самоті і  мати можливість відчути природу у всій красі. Останнім часом Україна не може похвалитися сніжними зимами та це стосується лише рівнин країни. Але саме в горах можна побачити відчутний контраст і зміну сезонів.

Підбирай компанію з розумом

У гори не вирушають поодинці, тому до вибору супутників потрібно віднестися з усією відповідальністю. Людей з досвідом можна знайти у туристичних клубах, там підбираються і групи також. Досвідчені мандрівники підкажуть важливі нюанси і допоможуть скласти список необхідного спорядження.

Як обрати маршрут правильно

Якщо ви вирушаєте у перший зимовий похід - оберіть маршрут, який добре знаєте з літніх мандрівок. Для зимового походу має важливе значення місце для ночівлі на маршруті, адже ночувати у наметі не завжди дозволять погодні умови.

Будь готовий до навантажень

Більше спорядження - більше навантаження. Однак - це дозволить покращити свою фізичну форму. Якщо ви регулярно займаєтеся спортом, тоді вам буде легше. У іншому випадку - за кілька місяців почніть тренуватися і тижня за два - додайте до навантажень регулярні щоденні пробіжки.

Спорядження

У вас буде власне спорядження і те, яким користуватиметься вся група. Намет обирайте  з міцним каркасом, пальник - який не замерзає при низьких температурах.

Індивідуальне спорядження — це посуд, додаткові речі для утеплення, трекінгові палички та снігоступи на випадок, якщо випаде багато снігу.

Холод - не причина сидіти вдома: 5 порад для зимової подорожі - фото №2

Одяг

Одяг треба підбирати правильно, адже це одна з найважливішої частини походу.

Черевики : високі, міцно фіксують ступню, гумована п'ятка і носок. Зверху - гамаші.

Термобілизна : термошкарпетки, термобілизна для ніг і тулуба, виведе зайве тепло і залишить тіло сухим, плоскошовна білизна. Далі - зручні штани з мембранами. Поверх пояса — класичний туристичний трьох шаровий комплект — термобілизна + фліс +  штормова куртка. Для утеплення під таку можна вдягти пуховик із капюшоном. Захист обличчя : баф або балаклава. шапка з мікрофлісом для походу, і тепла — для комфортної ночівлі. Дві пари рукавичок : флісові і товстіші. Нагадуємо про лижну маску , щоб не сльозилися очі.

Їжа 

Обирайте сублімовані продукти. Це зручно, швидко і поживно. Обов'язково не забудьте про термос.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Налаштуйтеся на гарний відпочинок і максимально приємні враження. Потурбуйтеся про необхідну мінімальну аптечку і додатковий термос для гарячих напоїв .