Зірки світового рівня, які підтримали Україну у 2023 році

Знаменитості
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зірки у всьому світі підтримують Україну у її боротьбі, вже другий рік поспіль. Іноземні творчі особистості висловлюють підтримку українськими прапорами на своїх концертах, витворами мистецтва створених іноземними митцями, піснями та проєктами.

Багато присвячених Україні книг, фільмів і кліпів випустили небайдужі зірки у 2023 році. Про підсумки року, що минає, та внесок України у творчість відомих закордонних режисерів, співаків, художників та письменників, розповідає life.nv.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Кліп "Crushed" гурту Imagine Dragons

Imagine Dragons привертає увагу до війни в Україні і руйнування спричинені російською агресією. Гурт випустив кліп на пісню Crushed, використавши відео, яке було зняте в українському містечку Новогригорівка на Миколаївщині, зруйнованому російськими обстрілами.Кліп був номінований на MTV Video Music Awards 2023 в категорії Найкраще відео із соціальним посланням Video for Good.

  1.  Документальний фільм "Суперсила", режисер Шон Пенн

Американський актор і режисер Шон Пенн та продюсер Аарон Кауфман задумали зняти фільм про Україну та українських військових ще в жовтні 2021 року, і застали повномасштабне вторгнення РФ в Україну в Києві. З того часу знімальна група фільму приїздила до  України сім разів. У лютому 2023-го на Міжнародному Берлінському кінофестивалі у позаконкурсній програмі відбулась прем'єра документального фільму Суперсила (Superpower).

Шон Пенн розповідає у стрічці про свої враження від перших днів війни, зустріч з президентом Зеленським. Актор став потужним голосом України в світі і  збирав допомогу для українців за допомогою свого благодійного фонду.

  1. Ремікс пісні "Обійми" Океану Ельзи від фронтмена Massive Attack Роберт Дель Найя

Legacy of War Mix (Спадщина війни) — так назвав свою версію хіта Обійми гурту Океана Ельзи фронтмен британського гурту Massive Attack Роберт Дель Найя. Відео супроводжують кадри з виступів Святослава Вакарчука на львівському вокзалі в перші місяці війни. Метою проєкту є допомога населенню, яке постраждало і відновлення будинків у Київській області.

  1.  Документальний фільм "Звідки куди" польського режисера Мачека Хамели

На Каннському фестивалі відбулася прем'єра унікального документального фільму польського режисера  Мачека Хамели. Фільм складається з діалогів, записаних на камеру, встановленої у мікроавтобусі, за допомогою якого Мачек вивозив людей з-під обстрілів на початку вторгнення протягом пів року. Стрічка потрапила до офіційного кваліфікаційного списку Оскара в номінації Найкращий повнометражний документальний фільм. Фільм створений за підтримки української продюсерської компанії 435 FILMS.

  1.  Пісня "Same Here" американського кантрі-співака Бреда Пейслі

Популярний американський кантрі-співак і триразовий володар премії Греммі випустив пісню у якій стверджував, що між українцями, американцями  та іншими народами немає відмінностей. У пісні використаний діалог з президентом України Зеленським. У квітні 2023 року співак приїхав в Україну.

  1. Документальний фільм "З Україною в серці" режисера Бернар-Анрі Леві

Це вже третій фільм присвячений Україні Французького філософа, письменника і режисера Бернар-Анрі Леві. Він називається З Україною в серці (L’Ukraine au cœur) і прем'єра відбулася у середині листопада на французькому ТВ. Розповідь ведеться у формі військового щоденника про події в окопах у Херсонській і Донецькій областях в червні-вересні 2023 року. Також багато розповідається про воїнів інтернаціонального легіону, які воюють на боці України.

  1. Документальний фільм "Дівчинка далеко від дому" данського режисера Сімона Леренга Вільмонта

Сімон Леренг Вільмонт знімає про українських дітей вже трєтю стрічку. У цій роботі йому допомагала українська режисерка Аліса Коваленко.Прем'єра відбулася на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі. Головною героїнею фільму є дівчинка Настя, якій на час початку війни 13 років і її бабуся, які втікають від війни і починають будувати своє життя у Німеччині.

  1.  Мурал, присвячений українським дітям у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі від французького художника Крістіана Гем

Відомий художник стріт-арту Крістіан Гемі, ще знайомий, як C215 з 2022 року активно підтримує Україну муралами в Україні та Франції.  У кінці квітня цього року художник представив портрет розстріляного росіянами після слів Слава Україні військового Олександра Мацієвського на одній київській адміністративній будівлі біля Верховної ради..

А восени у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі він намалював стінопис, який присвятив українським дітям, зокрема тим, які перебувають у полоні в країні-агресорці.

Зірки світового рівня, які підтримали Україну у 2023 році - фото №1
Фото: @Олена Зеленська/Telegram
  1. "Українсько-російська війна", автор Сергій Плохій

Російсько-українська війна  - це книга Американського історика і професора кафедри української історії Гарвардського університету, яка вийшла у лютому 2023 року в США, а в Україні представлена у серпні. У книзі аналізується повномасштабне вторгнення і можливі наслідки війни для України, Росії, Європи і світу. Саме цю книгу Британське видання The Telegraph представило до рейтингу 50 найкращих видань, які побачили світ 2023 року.

  1.  Вторгнення, автор Люк Гардінґ

Люк Гарднінг британський журналіст, який опинився під час війни в Україні і сформував свої особисті думки про повномасштабне вторгнення, виходячи з візитів у зони бойових дій і розмов з очевидцями.  Переклад українською вийшов у видавництві Vivat і був представлений на Book Forum 2023 у Львові в жовтні.

9 витворів, які іноземні митці присвятили війні в Україні

Зірки світового рівня, які підтримали Україну у 2023 році - фото №2
Forbes
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відомі іноземці активно підтримують Україну і створюють на знак підтримки витвори мистецтва, документальні кінокартини , пісні, книги та кліпи. Через музику та живопис виявляють свою солідарність з Україною.