Ми любили їх за творчість, а тепер підбираємо слова вдячності за захист: хто з артистів мужньо став боронити Україну

Знаменитості
932
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Гурт Антитіла
Фото: instagram.com/tarastopolia

Дехто з них у перший же день повномасштабного вторгнення взяв зброю до рук, а хтось — лиш з часом зрозумів, як саме він може допомогти Збройним силам України

24 лютого — дата, яку не зможе забути жоден українець, особливо той, який донині переживає усі масштаби трагічності російського вторгнення в Україну. Так, з історії ми знаємо, що російсько-українська війна триває вже не перше тисячоліття, та і початком війни скоріш треба називати 2014 рік, ще коли рф анексувала Крим та вдерлася на території Луганської та Донецької областей. Проте сьогодні, 24 лютого 2024 року, усім нам вкрай важко не думати про те, що рівно два роки поспіль українці зі зброєю в руках виборюють власну Незалежність, поки сусідня ворожа країна продовжує бомбити мирні міста. Серед тих, хто став на захист рідної країни є і лідери думок. Власним прикладом вони показують мужність і нагадують, що коли в кожну мить твій дім можуть зруйнувати окупанти, неважливо, чим ти займався раніше. Має значення лише те, чим ти займаєшся на цю мить і які докладаєш зусилля, аби почути заповітні слова про Перемогу.

Річниця повномасштабного вторгнення в Україну: знаменитості, які власними силами виборюють нашу Незалежність

Тарас Тополя та учасники гурту "Антитіла"

За декілька днів до початку повномасштабної війни Тарас Тополя та його колеги прийняли участь у проєкті від Збройних сил України. Тоді артисти вступили до лав територіальної оборони та закликали наслідувати їх прикладу.

А вже коли росія вдерлася в Україну з повномасштабною війною, артисти сміло стали на захист рідної країни та допомагали в евакуації поранених на гарячих точках. За час своєї служби музиканти були на Харківському, Херсонському та інших напрямках. А зараз, за наказом Валерія Залужного, Тарас Тополя, Сергій Вусик і Дмитро Жолудь покинули зону бойових дій.

Андрій Хливнюк

У соцмережах можна побачити багато річних речей. В тому числі як сьогодні лідер гурту "Бумбокс" гастролює Європою з благодійними концертами, а вже за декілька днів — ділиться кадрами з передової.

Дійсно, артист докладає усі зусилля, аби наблизити Україну до перемоги. Спочатку Андрій Хливнюк патрулював у складі територіальної оборони по столиці, де в перші дні й народилася його легендарна версія патріотичної пісні "Ой у лузі червона калина". А з часом музикант став пілотом БПЛА українського виробництва та самотужки завдає ударів по окупантах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тамерлан

Учасник гурту Тамерлан і Альона теж ще у перші дні повномасштабної війни приєднався до лав територіальної оборони. Артист та військовий був у гарячих точках під Києвом, а під час боїв за Бучу він ледь не загинув від кулі російського снайпера. Зараз Тамерлан виконує завдання Сил Оборони як доброволець, проте деталі своєї служби чоловік не розголошує, аби не наражати себе та побратимів на ще більшу небезпеку.

Дмитро Дікусар

Відомий хореограф теж з початком війни мінімізував активність у соціальних мережах та публічному просторі. Дмитро Дікусар вкрай рідко виходить на зв’язок з прихильниками, адже увесь свій час зараз він приділяє військовій справі. На якому саме напрямку воює артист — невідомо. Проте повертаючись у відпустку в цивільне життя він не раз заявляв, що поки в Україні триває війна, він не хоче знаходитися вдома, а прагне допомагати побратимам на передовій.

Віталій Козловський

А от співак не відразу наважився взяти до рук зброю та перший час намагався фінансово допомагати Україні у боротьбі з окупантами, в тому числі влаштовуючи благодійні виступи. І все ж, коли Віталій Козловський отримав повістку — він відразу пройшов навчання, після чого відправився на фронт. Артист зізнавався, що ніколи не думав, ніби замість готелів йому доведеться спати в бліндажах. Але, поки в Україні триває війна, він готовий пліч опліч з побратимами боронити нашу Незалежність.

Даніель Салем

Телеведучий та ресторатор у перші дні війни зрозумів, що готовий залишити цивільне життя, аби стати на захист українців. Даніель не на постійній основі перебуває на передовій, але має за плечима чимало бойових виходів. До слова, деякі з них запам’яталися Салему вкрай детально, адже у ті моменти він міг загинути. Але, попри чисельні контузії та поранення ресторатор не полишає військову справу, розуміючи, що робить величезний вклад у те, аби Україна надалі була Незалежною.

Сашко Положинський

З травня 2022 року екслідер гурту “Тартак” служив у бойовій 47-й механізованій бригаді, а у листопаді 2023-го почав службу у новому підрозділі ЗСУ. На передовій артисту теж довелося пережити чимало моментів, коли його життя було під величезною загрозою. Але, навіть попри погіршення стану здоров’я Олександр Положинський продовжує гідно нести службу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Макс Девізоров

У популярного українського актора, схоже, теж не виникало сумнівів, коли на початку широкомасштабного російського вторгнення він встав на захист України. Максим Девізоров служить у лавах 103 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, за що вже отримав орден "За заслуги" ІІІ ступеня. Відомо, що більшість часу його підрозділ знаходиться не на нулі, проте іноді в них виникає потреба туди відправитися на допомогу іншим бійцям.

Олег Сенцов

Колишній політв'язень кремля вже не один рік бореться з російською агресією. Тому, коли в Україні почалася широкомасштабна війна, режисер відразу прийняв чітке рішення взяти зброю до рук. Відомо, що підрозділ Сенцова веду бої на гарячих напрямках, а сам він разом з побратимами нерідко потрапляв під жорсткі ворожі обстріли.

Режисер Олег Сенцов
Фото: facebook.com/oleg.sentsov

Гарік Бірча

Комедійний український актор, який отримав шалену популярність завдяки головній ролі у серіалі “Віталька”, вкрай рідко виходить на зв’язок з публікою. Проте відомо, що у перші місяці війни Гарік Бірча захищав Київську область, де точилися запеклі бої, а за рік служби він отримав звання головного сержанта. Зокрема, одного разу у Мережі навіть почали поширюватися чутки, ніби військовий загинув на фронті, однак швидко Гарік спростував ці чутки.

Фагот та гурт “ТНМК”

З перших днів війни Фагот (справжнє ім’я Олег Михайлюта) вступив до батальйону “Реванш” і зі зброєю в руках боронив рідну країну. А з часом артист поступово почав повертатися до творчості, аби ще й забезпечувати Збройні сили України. Наразі учасники гурту “ТНМК” продовжують нести військову службу, а солісти Фагот та Фоззі — активно займаються зборами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінився Володимир Зеленський за два роки війни. Тепер посмішка на обличчі президента — справжня рідкість.