Після скандального звільнення: за рішенням суду Ірина Фаріон повертається у Львівську політехніку

Знаменитості
1 081
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Ірина Фаріон
Фото: instagram.com/iryna__farion/

Мовознавиця добилася свого та відновила право працювати на кафедрі української мови в Національному університеті "Львівська політехніка"

Львівський апеляційний суд ухвалив рішення поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови в Національному університеті "Львівська політехніка". Окрім цього, на користь Фаріон мають виплатити 123 927 гривень за вимушений прогул. Чим закінчився величезний мовний скандал , який спровокувала мовознавиця — дізнавайтеся на Хочу!

Як повідомляє Суспільне, суд частково задовольнив апеляцію Фаріон, скасувавши рішення попередньої інстанції. Накази ректора університету про звільнення Фаріон від 15 та 28 листопада були визнані незаконними та скасовані. Також Політехніка має сплатити судовий збір у розмірі 5 782 гривень 17 копійок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сама ж Фаріон висловила радість, що правосуддя функціонує незалежно від політики. Проте зазначила, що ще не вирішила, чи повертатиметься до викладання у Львівській політехніці.

Нагадаємо, що 15 листопада 2023 року Львівська політехніка розірвала трудовий договір з Іриною Фаріон, звинувативши її в аморальному вчинку. Це сталося після інтерв'ю, яке мовознавиця дала журналістці Яніні Соколовій, де заявила, що не вважає українцями військових полку "Азов", які розмовляють російською. Ці висловлювання спричинили хвилю обурення в суспільстві, що призвело до студентських протестів з вимогою звільнити професорку. Після звільнення Фаріон подала до суду з вимогою поновлення на посаді, але 12 лютого суд першої інстанції виніс рішення не на її користь. Тим часом Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за її висловлюваннями, призначивши низку експертиз.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, нещодавно скандальна Ірина Фаріон засудила сценічні псевдоніми Джері Хейл та Альони Альони. Мовознавиця заявила, ніби представниці України на Євробаченні 2024 — є "ганебиськом на цілий світ".