Чому в літаку та сама їжа має інший смак, ніж на землі: відповідь вчених

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чому сніданок в готелі називається “континентальним” . Тепер ділимось цікавим фактом про те, що могли помітити люди, які часто літають літаками.

Пасажири помічають, що в повітрі їх смаки дещо змінюються. На борту літака люди частіше замовляють томатний сік, а смачною видається солона і щедро здобрена спеціями їжа. Детальніше розповіли на dw.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому їжа в літаку несмачна

Німецькі дослідники провели серію тестів, які покликані з'ясувати, як зміна умов польоту впливає на смакові якості їжі та на те, як на них реагує людина. І вони виявили вплив зміни тиску на смакові та нюхові рецептори пасажирів.

Щоб з’ясувати це, фахівці науково-дослідного центру спорудили тридцятиметровий циліндричний відсік у передній частині списаного літака. Всередині утримувався низький тиск та все імітувало умови нормального польоту: вібрація крісел, рівень шуму був, як під час звичайного пасажирського рейсу, реальні люди нюхали та куштували різноманітні страви та напої.

Виявилося, що їжа в літаку буде здаватися смачнішою, якщо міститиме більше приправ та спецій, ніж та, що подається на землі. Гострі страви тайської та індійської кухні не змінюють своїх якостей, і тому користуються популярністю. Тоді як до нейтральних продуктів доводиться додавати значно більше спецій.

Томатний сік у літаку

Ще один цікавий факт - під час польотів найбільшою популярністю користується томатний сік. Вчені виявили, що смакові характеристики цього напою змінюються відповідно до змін атмосферного тиску. За низького тиску він смачніший, ніж за нормального.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В літаку кава видається гіркішою, ніж є насправді, а до десертів треба додавати більше цукру. Також ми розповідали про хитрий трюк, що допоможе прибрати запах часнику з рота.