Свято вогнів: як готувати, що їсти і як святкувати Хануку

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, що можна їсти християнам в Різдвяний піст, що зараз триває. Юдеї ж в цей момент святкують Хануку - свято вогнів. У 2023 Ханука триває з вечора 7 грудня до вечора 15 грудня.

Коріння цього свята сягають задовго до нашої ери. Тоді в Іудеї почалось повстання проти царя Антіоха, який заборонив Тору та дотримання єврейських традицій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Повстанці звільнили Єрусалим. За легендою, коли євреї вони на храмову гору, вони знайшли там невелику кількість масла, якого вистачило б лише на один день. Однак сталося диво і вогонь у менорі горів рівно вісім днів.

Саме в пам’ять про це диво в Хануку запалюють свічки. У перший день — одну свічку, у другий — дві і так далі, аж до восьми. Є і спеціальні страви, які прийнято їсти в ці святкові дні.

У всі вісім днів Хануки прийнято подавати страви, що готуються на рослинній олії. Зазвичай на стіл ставлять найсмачнішу їжу. Є серед традиційних ханукальних страв “Латкес” - оладки з картоплі, дуже схожі на деруни.

Крім того, у ці дні юдеї їдять багато молочних страв. Часто це наїдки, що готуються з додаванням твердого та м’якого сиру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В Ізраїлі однією з найпопулярніших ханукальних страв є суфґанійот— це солодкі ніжні пончики з повидлом. Ми розповідали, як їх приготувати .