Що готувати на Святвечір: 12 страв, які повинні бути на столі

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, які додатки можна класти у кутю. Тепер розповідаємо, які страви і чому повинні стояти на святковому столі на Святвечір.

Переважно всі знають, що на столі ввечері 24 грудня повинні стояти 12 традиційних українських пісних страв. Вони символізують 12 місяців у році.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На столі повинен стояти узвар. Сухофрукти можна використовувати ті, які вам подобаються. Найчастіше беруть яблука, груші та сушені ягоди.

Ще однією традиційною різдвяною стравою є голубці. Оскільки на Святвечір вони повинні бути пісними, то їх готують з рисом та грибами.

Вареники на столі символізують достаток родини. Начинка може бути будь-яка, однак, якщо ви дотримуєтесь посту, то рослинна, самі вареники заправляються олією та смаженою цибулею.

Пісний борщ символізує мир та злагоду в домі. Його готують на овочевому бульйоні.

Також рекомендуємо приготувати січеники з гороху. Горох замочується та відварюється. Потім його перетирають на пюре і формують котлетки, які смажать на олії.

Риба - це чудова основна страва. Її можна приготувати будь-яким способом: смажити, запікати або варити.

Як варіант пісного салату до святкового столу, можна використати комбінації з відвареними овочами, квасолею, кислими огірками, цибулею тощо. Заправляється такий салат олією.

Пісні деруни символізують достаток і родючість. Просто візьміть улюблений рецепт.

Варена картопля з часником - це простий та ситний гарнір. Якщо любите часник, його можна додати більше.

Тушкована капуста з грибами — це традиційна українська страва. Для її приготування використовують свіжу або квашену капусту, гриби, овочі, часник тощо.

Ще одна страва, яка повинна стояти на столі - це хліб. На Різдво часто готують Калач - солодка випічка з однією або кількома начинками.

Найголовніша страва на столі – Кутя. Для приготування куті беруть переважно пшеницю, але можна класти будь-яке зерно. Крім того, потрібен мак, мед, горіхи та сухофрукти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також є певні церковні правила стосовно куті. Ми розповідали, яка різниця між Голодною, Багатою та Щедрою кутею.