Кухарі проти науковців: аргументи “за” і “проти” промивання рису

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Рис – дуже універсальний гарнір, який постійно буває на наших кухнях. Ми розповідали, як його зберігати , щоб в крупі не завелись комахи. Тепер розповідаємо, промивати його перед приготуванням чи не промивати.

Деталями “за” і “проти” промивання рису на своєму сайті поділився Євген Клопотенко . Цей процес зменшує кількість крохмалю в рисових зернах. Для страв, де потрібен якраз ефект “липкості”, таких як ризото, паелья та рисові пудинги, миття уникають. Але є ще один фактор – науковий.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Наукове дослідження

Вчені порівняли вплив миття на липкість і твердість трьох різних видів рису. Це клейкий рис, середньозернистий рис і жасминовий. Крупи або не промивали взагалі, або промивали тричі, або промивали 10 разів. І, науковці стверджують, що відсутність або наявність миття не вплинуло на липкість або твердість рису.

На думку вчених, липкість рису пояснюється не поверхневим крохмалем, який і змивається, а тим, що вимивається з рисового зерна під час варіння. Отже, важливим є саме сорт рису, а не миття.

Чи потрібно мити рис

Історично рис промивали, щоб змити пил, комах, дрібні камінчики та сміття. У магазинному рисі таке не водиться, однак для вашого спокою рис таки можна промити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож вам вирішувати, чи робити це. Також ми розповідали, як обрати солодкі мандарини .