Як правильно варити яйця: коли класти в окріп, а коли - у холодну воду

Кулінарні підказки
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

варені яйця з зеленню
24 канал / Зовсім нескладно зварити їх правильно

Все залежить від температури

Ми розповідали, як формувати меню на Великдень . Одним із символів свята є відварені і розфарбовані яйця. Варто знати, як правильно їх варити.

Багато людей звикли варити яйця, кидаючи їх у холодну воду. Проте, цей метод не завжди є найкращим. Разом з Pixelinform розповідаємо, коли краще варити яйця в холодній воді, а коли - в окропі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Від чого залежить вибір води?

Вибір температури води залежить від того, де і за якої температури зберігалися яйця: Якщо вони лежали в холодильнику, їх рекомендується класти в холодну воду. Різкий перепад температур може призвести до того, що шкаралупа потріскається. Якщо ж яйця трохи нагрілись, приміром, протягом години перебували за кімнатної температури, їх можна класти в окріп.

Чому яйця тріскаються?

При різкому перепаді температур білок, який знаходиться біля шкаралупи, швидко нагрівається і розширюється. Оскільки шкаралупа не еластична, вона не може розтягнутися і тріскається.

Як уникнути тріщин:

  • Не кидайте яйця з холодильника в окріп.

  • Починайте варіння з холодної води.

  • Додайте трохи солі у воду. 

Пам’ятайте, що оптимальний час варіння для м’яких яєць - 3-4 хвилини, для яєць "в мішечок" - 4-5 хвилин, для круто зварених - 7-10 хвилин. Також, щоб яйця було легше чистити, після варіння їх можна опустити в холодну воду на кілька хвилин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відварені яйця - це універсальний продукт, який можна використовувати для приготування безлічі страв. Приміром, ми ділились рецептом особливо смачного салату .