Як негативні батьківські установки впливають на дитину: Дмитро Карпачов назвав головну небезпеку

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Психолог Дмитро Карпачов, фото
Фото: instagram.com/karpachoff/

Мало хто замислюється, що робить щось неправильно, і тим самим руйнує життя дитини

Нещодавно на телеканалі СТБ стартував 7-й сезон сімейного реаліті “Супермама”. У новому сезоні 4 мами щотижня боротимуться за звання найкращої, показуючи своє життя і як вони виховують своїх дітей.

За 6 попередніх сезонів глядачі побачили немало неприємних ситуацій та проблем із вихованням малечі, які насправді здаються знайомими багатьом батькам. Зазвичай більшість із них психолог проєкту Дмитро Карпачов “розбирає”, пояснюючи, що саме неправильно роблять батьки або інші родичі, які займаються вихованням дитини. І цього разу експерт розповідає про негативні установки батьків, які можуть зіпсувати життя їхньої дитини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так, у новому випуску одна з учасниць реаліті заявила, що хоче, щоб її дитина, коли виросте, стала лікарем-репродуктологом. Це, мовляв, дуже шляхетна професія та місія у житті — допомагати людям, які справді цього прагнуть, стати батьками. За словами цієї учасниці, стати матір’ю — місія кожної жінки.

Втім, як зауважив Дмитро Карпачов, визначення майбутнього дитини замість неї — це справжня негативна установка, яка може серйозно нашкодити малечі:

Негативні батьківські установки, які несвідомо навіюються батьками, потім їхні діти вимушені боротися з підсвідомою програмою батьків. Замість того, щоб нав’язувати свої установки дітям щодо майбутнього, треба створювати умови для розвитку власних уявлень, цілей і мрій. А якщо батьки не припинять нав’язувати свої бажання, в майбутньому це може вилитися в бунт проти всіх,
— говорить ведучий.

Більш того, додає експерт, згодом у дитини взагалі можуть з’явитися проблеми із вибором професії, яка їй дійсно до душі. Тому надзвичайно важливо, аби батьки підтримували дитину й допомагали їй розвиватися у тому напрямку, який їй самій до вподоби. Щоб малюк виріс щасливим та самореалізованим, батькам слід вірити в нього і всіляко підтримувати його прагнення та старання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чи варто читати переписки дитини у соцмережах та різних месенджерах. Що це — звичайний батьківський контроль чи перехід особистих кордонів? Розповідаємо!