Захисти дитину: як не допустити булінг у школі

Діти
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

діти в школі фото
Фото: unsplash.com

Як протистояти цькуванню дитини та зробити так, щоб вона сама не стала агресором

Шкільний булінг може мати серйозні наслідки. Адже він негативно впливає на соціальне середовище та створює атмосферу страху серед учнів. Залякування також може вплинути на навчання учня, незалежно від того, чи є дитина жертвою залякування чи свідком цього. Як цьому протидіяти?

Як протидіяти булінгу в школі: дієві поради

Необхідність боротьби з булінгом у школах є важливою. Однак вчителі не можуть самостійно вирішити це питання — запобігання булінгу вимагає участі батьків. Видання verywellfamily.com поділилося порадами, які можуть допомогти та запобігти цькуванню дитини в школі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Почніть вдома

Одна з найважливіших речей, яку можуть зробити батьки, — переконатися, що дитина розуміє, що таке булінг. Тож, почніть з розмови з дитиною про те, що є здоровою дружбою, а що ні.

Хоча дослідження показують, що батьки часто останніми дізнаються, коли їхня дитина зазнала знущань або сама ж стала організатором цькування, можна відійти від цієї тенденції, розмовляючи дітьми щодня про їхнє соціальне життя.

Вивчіть попереджувальні ознаки булінгу

Багато дітей нікому не розповідають про те, що стали жертвами булінгу. Тож варто заздалегідь знати про ознаки, які вказують на те, що над вашою дитиною знущаються:

  • уникнення школи або шкільних заходів,

  • зміна харчових звичок,

  • зміни у гігієні,

  • зниження оцінок,

  • головні болі, болі в животі та інші хвороби,

  • зміни настрою та особистості.

Прищеплюйте здорові звички

Дуже важливо прищепити дитині мислення проти булінгу. Це більше, ніж просто розмови про те, що не можна бити, штовхати або дражнити інших дітей. Діти повинні зрозуміти, що критикувати, засуджувати, образливо жартувати та поширювати чутки також нездорово.

Кібербулінг також є великою проблемою для дітей. Також ніколи не рано навчати свою дитину відповідальній поведінці в інтернеті.

Розширюйте можливості дітей

Одна з найкорисніших речей, які можуть зробити батьки, це надати дітям інструменти для боротьби із залякуванням. Відійти, сказати дорослому або твердим голосом сказати хулігану зупинитися – ось стратегії, які можна практикувати з дитиною.

Також важливо навчити дітей, як і коли повідомляти про знущання, коли вони стають його свідками, і допомогти їм зрозуміти, чому вони не хочуть бути сторонніми спостерігачами.

Повідомляйте про випадки булінгу

Якщо дитина каже, що з неї знущаються, почніть з розмови з вчителями та попросіть зустрітися з ними особисто. Також може бути корисним документувати всі випадки булінгу. Це допоможе у випадку, якщо ситуація загостриться і потребуватиме участі правоохоронних органів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам’ятайте, що знущання не є нормальною частиною дитинства. Булінг стосується кожного. Як батьки, ви маєте право щось з цим зробити.

Раніше ми розповідали, чи варто читати листування дитини . У цієї тактики є свої плюси та мінуси.