Батьківський контроль чи перехід особистих кордонів? Чи варто читати переписки дитини

Діти
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

дитяча рука тягнеться до ноутбука фото
Фото: unsplash.com

У соціальних мережах так багато цікавого і водночас небезпечного, що складно зрозуміти, де батьківська турбота та контроль може переступити межу особистих кордонів.

Випадки кібербулінгу, онлайн-грумінгу та впливу небажаного контенту змушують батьків запитати себе: "Чи можна читати переписки дитини та контролювати її соцмережі". Давайте розумітися.

Чи можна читати листування дитини: плюси та мінуси батьківського контролю за соціальними мережами

Психологи пов'язують надмірне використання соціальних мереж із тривогою, депресією та низькою самооцінкою. Крім того, соціальні мережі можуть викликати звикання: залежно від соціальних мереж страждають 5–10% молодих людей, пише parentaler.com . Але однозначно сказати, що батькам варто взяти соцмережі та листування дітей під свій контроль, складно. Адже таке рішення має свої плюси та мінуси.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Плюси моніторингу соціальних мереж та листування дітей

Почнемо з плюсів батьківського контролю в інтернеті. А їх чимало:

  • Захист дітей від незнайомців

Інтернет-хижаки всюди, і вони можуть використовувати соціальні мережі, щоб полювати на наївних дітей. Такі люди часто видають себе за тих, ким вони не є. У листуванні та коментарях батьки можуть виявити підозрілі повідомлення або взаємодії та розповісти дітям про небезпеку порушення конфіденційності в інтернеті.

  • Запобігання кібербулінгу

Кібербулінг - серйозна проблема, яка може мати довгострокові наслідки для психічного здоров'я дітей. Батьки можуть швидко виявити будь-які ознаки знущань, відстежуючи облікові записи дітей у соціальних мережах, та допомогти їм впоратися із ситуацією. Батьки також можуть навчити своїх дітей справлятися з кібертравлею, наприклад повідомляти про це адміністраторам платформи та розмовляти про проблеми з дорослими.

  • Психічне здоров'я дітей

Чи батьки мають стежити за соціальними мережами своїх дітей? Так, якщо дитина має ризик виникнення психічних проблем. Соціальні мережі глибоко впливають на психічне здоров'я дітей, і моніторинг їхньої активності у соціальних мережах може допомогти батькам виявити тривожні сигнали на ранньому етапі.

  • Зміцнення довіри та відкритого спілкування

Моніторинг активності дітей у соціальних мережах може допомогти батькам розвинути довіру та відкрите спілкування. Мама і тато можуть виявити підтримку та інтерес, беручи участь в онлайн-життя дитини, а він, у свою чергу, з більшою ймовірністю відкриється і поділиться своїми проблемами.

Мінуси моніторингу соціальних мереж та листування дітей

Звичайно ж, у питанні соціальних мереж не все так просто і моніторинг інтернет-активності дитини має свої мінуси.

  • Проблеми довіри

Діти можуть подумати, що батьки їм не довіряють і не дозволяють приймати правильні рішення самостійно. Це може призвести до розладу у відносинах та знизити рівень відкритості, який має бути присутнім у сім'ї.

  • Непорозуміння

Діти та підлітки часто використовують в інтернеті сленг та абревіатури, які батьки можуть не розуміти. Це може призвести до плутанини та викликати непотрібні суперечки та конфлікти.

  • Образа

Коли діти відчувають, що за ними надто пильно стежать, вони можуть почати ображатись на своїх батьків та протестувати проти такого контролю. Це може призвести до того, що вони щосили приховуватимуть все від батьків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, чому дитина бреше батькам . Така поведінка має багато причин і не завжди вони означають похибки у вихованні.