Як розвивати в дітях навички самостійності й відповідальності: поради для батьків

Діти
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Дитина замітає, фото
Фото: ukr.media

5 простих кроків, які під силу кожному дорослому

Часом дуже важливо вміти подивитися на світ очима дитини . Однак не менш важливо для батьків і навчити свого малюка ставитися до життя “по-дорослому”, тобто бути відповідальним за свої вчинки. Як це зробити — розповідаємо далі.

Розвиток навичок самостійності та відповідальності у дітей є важливою складовою їхнього виховання. Про те, як саме допомагати дітям розвивати самостійність, розповіла докторка педагогічних наук та наукова керівниця освітнього проєкту “ Світ чекає крилатих ” Анжеліка Цимбалару.

Анжеліка Цимбалару - докторка педагогічних наук та наукова керівниця освітнього проєкту “Світ чекає крилатих”
Анжеліка Цимбалару

Вона пропонує 5 простих кроків, які допоможуть зробити все як слід — і без зайвих нервів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1️⃣ Давайте дітям можливість ухвалювати власні рішення

Сучасні діти можуть вирішувати деякі речі самостійно вже з 3-4 років. Тому частіше створюйте умови для вибору між запропонованими вами варіантами одягу, їжі чи розваг. Завдяки цьому діти відчуватимуть свою значущість і відповідальність. 

2️⃣ Навчайте дітей планувати свій час

Розробіть разом з дитиною розклад на день. Визначте час для навчання, домашніх справ, відпочинку й ігор. Проілюструйте на власному прикладі, що планування часу допомагає виконати більше справ і досягти кращих результатів. 

3️⃣ Розвивайте навички виконання домашніх справ

Делегуйте дітям певні домашні обов'язки. Зокрема такі, як прибирання своєї кімнати, приготування нескладних страв (бутербродів, каші з пластівців тощо), сервірування столу або сортування відходів. Це не лише допоможе їм почуватися корисними, а й розвине в них навички самостійності й відповідальності. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

4️⃣ Виховуйте власним прикладом

Найкращий спосіб навчити дитину самостійності й відповідальності — це бути для неї прикладом, передусім у стосунках з самою дитиною. Якщо пообіцяли їй ввечері зіграти у футбол, то обовʼязково виконайте обіцянку, не відкладаючи її на інший час. Якщо спланували на вихідні прогулянку з дитиною, то не порушуйте цих планів. Дитина буде наслідувати ваші дії — і зростатиме відповідальною. 

5️⃣ Важливість мистецтва й творчості в житті дитини

Мистецтво й творчість належать до ключових чинників розвитку кожної дитини. Формуючи в дитини вміння розуміти твори мистецтва, ми не лише розвиваємо її креативність та уяву, а й сприяємо розвитку емоційного інтелекту й самовираженню.

Розповідайте дитині про свої враження від творів мистецтва, підтримуйте її прагнення займатися малюванням, музикою, танцями й іншими видами мистецтва — але без примусу! Це має бути власний вибір дитини. Дозвольте своєму малюку вільно виражати себе й не критикуйте. Навіть якщо в дорослому житті ваша дитина не стане професійним музикантом, художником чи танцівником, то творчість все одно зіграє вагому роль у розвитку важливих навичок, розкритті її потенціалу й досягненню нею успіхів у житті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також ми раніше розповідали, як впливають на дитину негативні батьківські установки і що можна вважати саме такими. Багато батьків, на жаль, не завжди розуміють, що роблять щось не так, тож розібратися у ситуації допомагає український психолог і телеведучий Дмитро Карпачов.