Це ж було вже! Чому люди обирають партнерів, які схожі на колишніх

Ми та чоловіки
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Люди дійсно мають свої "типи": хтось любить блондинок, хтось — блакитнооких брюнетів, а хтось — інтелектуалів тощо. Щобільше, дослідження Університету Торонто, проведене у 2019 році, показало, що людина, швидше за все, зустрічатиметься з партнером, схожим на колишнього, попри те, наскільки поганими були попередні стосунки. Чому так відбувається?

Чому нові хлопці чи дівчата часто схожі на колишніх?

Людський розум та тіло працюють загадковим чином. За всього бажання зустрічатися з людьми іншого типажу, зробити це може бути не просто, пише Вustle.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Все життя складається з шаблонів: від того, що ми їмо, до того, з якого боку ми встаємо з ліжка. Те саме можна сказати і про побачення. Після серії поганих стосунків ви усвідомлюєте, що слід уникати побачень із певним типом людей, які вам не підходять. Але в той же час підсвідомо вони залишили відбиток, про який ми, можливо, не підозрюємо,

— каже Джеймс Грін , сертифікований тренер зі стосунків та письменник.

Існують теорії та дослідження, засновані на психології, які пояснюють, чому люди продовжують зустрічатися партнерами одного типажу.

Людям важко вибрати інший формат стосунків

Люди схильні вибирати речі, які здаються їм комфортними та нормальними, навіть якщо вони не приносять задоволення чи токсичні. Коли все, що їм відомо, це нездорові стосунки, зустріч із кимось, хто готовий дати повну протилежність цьому, може бути трохи страшним. Тоді ж з'являються страх і невпевненість, виникає тенденція саботувати себе та повертатися до ситуацій, які здаються знайомішими.

Як лікар, який спеціалізується на травмах і проводить більшу частину свого часу, допомагаючи жертвам насильства вибирати здорові стосунки, я помітила, як важко людям схилятися до тих, хто любить і дбайливі стосунки просто тому, що це не є нормою в їхньому житті,

— пояснює Меріен У. Матай , клінічна консультантка.

З моменту розриву попередніх стосунків минуло замало часу

Згідно з дослідженням 2011 року, середньостатистичній людині потрібно близько 11 тижнів, щоб повністю прийти до тями після розставання. Якщо людина не має невирішених проблем з дитинства, приблизно стільки часу їй знадобиться, щоб пережити розрив, зцілитися і рухатися далі. Замість того, щоб намагатися якнайшвидше вступити в нові стосунки, Матай радить подумати, що сталося в минулих і як це відбилося на теперішньому. Після аналізу можна рухатися вперед та знайти того, хто більше підходить.

Сурогатні романтичні стосунки

Якщо у когось у минулому були токсичні стосунки, він може бути особливо обережним, і вступити до сурогатних романтичних стосунків.

Романтичні стосунки можуть бути сурогатними стосунками для тих, які раніше складалися не так добре,

— каже Еріка Мартінес , докторка медичних наук та клінічна психологіня.

Зазвичай щось у колишньому та типі людей, з якими людина зустрічається, нагадує когось із минулого, з яким були складні стосунки. А коли щось здається знайомим — людина природно тяжіє до цього. Але в деяких випадках справа може бути не лише в цьому.

Перебуваючи у стосунках із кимось схожим, ви намагаєтесь психологічно залікувати рани минулих стосунків. Проблема в тому, що ви, швидше за все, знову постраждаєте, а це тільки поранить вас знову,

— каже Мартінес.

Нав'язливе повторення

Нав'язливе повторення — помилка, якої припускаються люди, які вступають у стосунки, щоб "на цей раз" не допустити помилок. Вони відтворюють минуле у поточних стосунках, вибираючи, провокуючи чи проецюючи.

Важливо, що таким чином нічого не виправити. Вийде або відтворювати минуле, "провокуючи" нового партнера діяти певним чином, або проєктувати минулі образи та невпевненість у нову ситуацію.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Смак

Є багато різних факторів, що впливають на привабливість – запаху до внутрішнього світу. Дослідження 2015 року, опубліковане в журналі Current Biology, показало, що коло спілкування людини може впливати на те, яку зовнішність вона вважає привабливою. Тож якщо колишній відповідав уподобанням людини, то й новий партнер, швидше за все, буде зовні схожий.

Раніше ми розповідали про те, як поділити домашні обов'язки у парі. Вирішення побутових питань може значно зміцнити стосунки.