Твої, мої чи наші гроші? Як правильно вести сімейний бюджет

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Сімейний бюджет - це детальний фінансовий план, який відображає доходи та витрати сім'ї за певний період і дозволяє більш усвідомлено управляти фінансами, планувати витрати та заощадження. Про те, як вести сімейний бюджет, читайте в нашому матеріалі.

Як вести сімейний бюджет: 5 порад від фінансової консультантки

Складання сімейного бюджету може допомогти не лише вести фінанси, а й покращити стосунки. Як це зробити? Фінансова експертка Карла Денніс у своїй колонці для forbes.com поділилася п'ятьма порадами для тих, хто хоче взяти під контроль планування сімейного бюджету.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Визначте фінансові цілі та способи їх досягнення

Найпростіший спосіб встановити сімейні цілі - це спочатку визначити, чого ви намагаєтеся досягти у фінансовому відношенні.

Якщо в мене є мета, якої потрібно прагнути, то, швидше за все, я її досягну. Наприклад, коли я планую сімейний відпочинок, я вигадую вартість відпустки, а потім починаю відкладати щотижня чи щомісяця, щоб досягти цієї мети. Це вимагає від мене попереднього планування та деякої вдумливості щодо цифр,

- пояснила Карла Денніс.

  1. Заплануйте витрати

Після того, як фінансові цілі будуть встановлені, потрібно почати планувати щомісячні витрати. Також важливим є час розподілити всі гроші за категоріями. Карда наголошує, що після складання бюджету не повинно залишитися жодної копійки.

Ви повинні направити гроші на заощадження, купівлю одягу, на розваги. Бюджет не означає руйнування. Ось чому мені подобається називати це планом витрат,

- зазначила вона.

  1. Відстежуйте витрати

З появою банківських карток вести рахунок того, скільки грошей витрачено, стало набагато складніше. Тому Денніс радить почати відстежувати витрати за допомогою спеціальних програм. Ця звичка допоможе не лише зрозуміти, скільки грошей ви витрачаєте, а й покаже, від яких витрат можна відмовитись.

  1. Перевіряйте виписки

Подивіться на свої щомісячні витрати у виписках по банківській карті. Це допоможе зрозуміти, куди йдуть гроші. Може, хтось із вас забув скасувати передплату або проігнорував повідомлення про підвищення цін і тепер ви платите більше, ніж планували.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Спілкуйтесь зі своєю другою половинкою

Сімейний бюджет на те так і називається, щоби вести його разом. Тому будьте готові до конструктивних обговорень та розмов. А також до рішень. Може, ви захочете розділити бюджет на три частини або навпаки об'єднати всі доходи.

Раніше ми розповідали про дві сторони медалі у сімейному бізнесі. У спільної справи є свої "за" та "проти".