Wi-Fi «гальмує»? Ось найбільш ефективні поради для швидкої роздачі інтернету

Гаджети та авто
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Сигнал Wi-Fi
Як збільшити швидкість роздачі інтернету вдома? Фото: pixabay.com

Якщо у вас в квартирі або офісі гальмує інтернет, а сигнал Wi-Fi дуже поганий, можливо Wi-Fi роутер стоїть не там, де треба?

Раніше предметом розкоші був телевізор. Але з появою інтернету ми самі тепер обираємо, що і коли нам дивитися, слухати чи читати, з ким обмінюватись повідомленнями чи спілкуватися по відеозв'язку. Головне, звичайно, хороший сигнал інтернету. І тому тепер найважливішим у будь-якому будинку буде Wi-Fi роутер!

До нього можна підключити ноутбук, смартфон, планшет. Хороший зв'язок залежить від провайдера інтернет-послуг. Але виявляється, місце, де стоїть Wi-Fi роутер, також відіграє важливу роль, стверджує джерело Lime Energy. Гальмує Wi-Fi? Розповідаємо, як покращити роздачу інтернету самостійно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Порада № 1: виявіть «слабкі» місця у приміщенні

Є спеціальні додатки, встановивши які на смартфон, можна дізнатися, які місця у квартирі, будинку чи офісі будуть «найслабшими» за якістю Інтернету. В них сигнал надходить погано, антена роутера не проводить його повною мірою. Виявивши ці зони, ви зможете зрозуміти, куди саме краще переставити Wi-Fi роутер у квартирі для гарної роздачі.

Порада № 2: переставте роутер

Найпоширенішою причиною поганого сигналу Wi-Fi у приміщенні є неправильне розташування роутера. Ми встановлюємо його десь біля вхідних дверей, біля стаціонарного телефону, у кутку чи зовсім на підлозі. Але саме з цих точок він видаватиме найслабший сигнал розповсюдження Інтернету в будинку.

Переставте Wi-Fi роутер у центр приміщення або ближче до техніки, до якої потрібно найкраще підключення. Ніколи не ставте роутер на підлогу – сигнал заглушається. Чим вище він стоїть, тим краще (мінімум на 1 метр від підлоги). Намагайтеся поставити його кудись на шафу або хоча б на високу тумбу, або навіть прикріпіть прямо до стіни.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ваш телевізор або комп'ютер не потребують Інтернету, розмістіть роутер подалі від них. Супутникова антена або інші елементи цієї техніки заглушатимуть сигнал Wi-Fi. Також варто відключити пристрої, що не використовуються, і це не тільки комп'ютери, ноутбуки або планшети, але і «розумна» побутова техніка (чайники, лампочки і т.д.).

Порада № 4: приберіть перепони

Не тільки працююча техніка може гасити сигнал Wi-Fi, а й інші предмети інтер'єру, в яких міститься метал. Це можуть бути масивні предмети зі скла, наприклад, дзеркала або навіть акваріум. До речі, металеві чохли у смартфонів також заважають гарному прийому Інтернету. Так що не звинувачуйте телефон, проблема в його чохлі.

Порада № 5: підключіть до Wi-Fi роутера антену

Багато хто забуває використовувати антени, а вони в роутері є. І з ними пристрій для роздачі інтернету працюватиме в рази краще. У роутера є дві антени – поставте одну вертикально, а іншу – горизонтально. Стандартні бюджетні роутери оснащені слабкими антенами (з посиленням приблизно 4-5 дБі). Можна придбати додаткові антени-підсилювачі з посиленням 8-9 дБі.

Порада № 6: оновіть програмне забезпечення

Якщо вашому роутеру вже кілька років, цілком можливо, що для цієї моделі вийшло оновлення (а може, й не одне). Нова версія прошивки буде краще оптимізована, а після її встановлення швидкість інтернету обов'язково має покращитись. Дізнайтеся про нову прошивку на сайті виробника або у інтернет-провайдера, через якого ви купували та встановлювали Wi-Fi роутер.

Порада № 7: купіть новий роутер

Якщо всі ці поради не дають нічого, можливо, ваш Wi-Fi роутер просто застарів. Тоді єдиний вихід – придбати новий з підтримкою Wi-Fi 6 або вище. До того ж, сучасні роутери відрізняються дуже широким вибором, і через конкурентність – демократичними цінами. А можливо, у вашого інтернет-провайдера будуть якісь спеціальні акційні пропозиції, і ви зможете отримати розтер абсолютно безкоштовно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Спробуйте скористатися цими хитрощами – здебільшого вони справді допомагають. А деколи треба просто відпочити від потоку інформації і спілкування – раніше ми розповідали, як може змінитися людство, якщо зникне інтернет. Цікаво?