Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон

Безумовно, Шарліз Терон – одна з найвідоміших і найшанованіших актрис сучасності, і точно сама знаменита південноафриканська актриса планети. Так, дитинство та юність Шарліз пройшли в ПАР – і дитячі роки актриси були більш ніж важкими. Її батько був агресивним алкоголіком - і не раз погрожував зарядженою рушницею Терон та її матері, а часом навіть спускав курок. Якось, коли урвався терпець, мати Шарліз таки застрелила свого чоловіка (його ж зброєю) – і суд виправдав жінку, визнавши її дії самозахистом.

Та попри це, Терон зіграла безліч світлих, сильних та закоханих у життя героїнь – бували, звичайно ж, винятки, на кшталт картини "Монстр", у якій вона зіграла серійну вбивцю та повію. За цю роль Шарліз, до речі, отримала "Оскар", але сьогодні ми згадаємо інші її фільми, деякі з яких виявилися незаслужено недооціненими.

"Адвокат диявола" (1997)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №1

Вгадайте, у чому секрет успіху цього фільму? У незрівнянній грі Аль Пачіно, який зіграв Люцифера? Зізнатися, у Пачино були й визначніші ролі – його диявол, звичайно, вражає, але він аж надто “кінематографічний”, актор грає саме так, як і має виглядати диявол у кіно, розрахованому на найширшу аудиторію. Можливо, головна зірка цього фільму – Кіану Рівз? Він тут непоганий, але не більше того - в Голлівуді існує безліч шаблонів, за якими можна грати хитрющого адвоката.

О ні, головна прикраса, у всіх сенсах, цього фільму - звичайно ж, Шарліз Терон. Ось вже дійсно - це як треба зіграти чергову спокусливу панянку (яких на екрані вже спостерігалася незліченна кількість), щоб запасти в душу цілого покоління? Саме це вдалося Шарліз у цій стрічці – і не так легко розгадати, у чому її секрет.

Отже, адвокат із Флориди Кевін Ломакс (Рівз) є напрочуд  успішним – він не програв жодного процесу, понад п'ять десятків. А ще в нього дуже сексуальна і віддана дружина Мері-Енн (Терон). За допомогою Кевіна на волі опинялися запеклі мерзотники. В чому справа? Може, в туалетній кімнаті залу суду, куди Кевін незмінно навідується під час чергового засідання? Якось його запрошують на роботу до Нью-Йорка. Хазяїна фірми, що запропонувала роботу, звуть Джон Мільтон (Аль Пачіно). Одне це ім'я має насторожити знавців класичної літератури ... Що ж стосується Шарліз, то у неї виходить бути чудово привабливою в будь-якому стані і будь-якому образі - наляканою до смерті, розвеселою або абсолютно розчавленою смутком, довговолосою кучерявою блондинкою або короткостриженою брюнеткою ... Таке мало кому вдавалось.

"Правила виноробів" (1999)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №2

Ця стрічка шведського режисера Лассе Халльстрема може похвалитися приголомшливим акторським складом. Зрештою, вже з перших кадрів у вас може скластися враження, що вас очікує задоволення спостерігати за акторським бенефісом чудового Майкла Кейна. Почасти, так воно і є – актор зовсім недаремно отримав за роль головного лікаря в сирітському притулку “Оскар”. Але коли глядач вже зовсім звикне до досить розміреного і впорядкованого побуту цього самого притулку, з'являється героїня Терон, Кенді ...

Ні, Шарліз не відразу постає перед глядачем в образі фатальної красуні. Вона приїжджає до притулку зі своїм хлопцем для того, щоб зробити там аборт – і спочатку виглядає не найкращим чином. Молодий чоловік на ім'я Гомер (Тобі Магуайр), який допомагає тому самому кейнівському доктору Ларчу, починає товарушивати з Кенді та її коханцем Уоллі (Пол Радд) – він збирається попрацювати збирачем яблук на фермі, яка належить батькам Уоллі (взагалі-то в оригіналі фільм має назву  "Правила будинку сидру"). Надворі – 1943-й рік, Уоллі вирушає воювати як льотчик. Чи треба говорити, що у Гомера та героїні починається роман…

У фільмі чудово показано, як потроху, незграбно і зворушливо, розвиваються відносини Кенді і Гомера. Вони разом їздять у кінотеатри просто неба, у героя Магуайра ніколи не було жінки, він бачив всього один фільм у житті, прекрасна Кенді ж зізнається, що не переносить самотності… У жодній іншій стрічці Шарліз не розкриває всі свої чари так поступово і так природно.

"Солодкий листопад" (2001)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №3

Пройшло чотири роки після "Адвокату диявола" - і Шарліз знову з'явилася на знімальному майданчику разом з Кіану. Спочатку може здатися, що Терон грає в картині немислиму, навіжену дивачку – жінку, яка може перетворити життя нормального хлопця не тільки на хаос, а й на справжнє пекло. Чи, можливо, на свято? Чи на щось ще, дуже важливе і неймовірно більше?

Одже, не все так просто. Те, що героїня Шарліз, красуня на ім'я Сара – дівчина зовсім особлива, зрозуміло з перших кадрів за її участю. Герой Рівза, самозакоханий трудоголік Нельсон, який працює в рекламному бізнесі, знайомиться з Сарою під час іспиту на права водія - саме з його вини дівчину видаляють з аудиторії. Що ж, чудова Шарліз граціозно сідає на капот автомобіля Нельсона – історія починається…

Хепі-енду не чекайте, та й картина зовсім не про солодощі і нескінченне щастя – скоріше про гіркоту, яка завжди супроводжує справжнє щастя, а ще про час. Якого завжди надто мало. "Солодкий листопад" свого часу виявився вельми недооціненим фільмом - що ж, настав момент віддати цій стрічці належне.

"Голова в хмарах" (2004)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №4

Безумовно, Шарліз просто створена для ролей бунтарок – однаково чарівних та зухвалих. А ще, як стало зрозуміло після виходу на екрани цієї стрічки, Терон шалено пасує антураж майже столітньої давності – тридцятих-сорокових років минулого століття. А саме всі ці берети, жіночі штани, пальта та плащі – все те, що асоціювалося з артистичною богемою того часу. О, якщо жінка була бунтаркою в ті часи, коли вона цінувала насамперед свободу та незалежність – це не було даниною моді та трендам, як і не було просто зрозумілим та природним станом речей. Для цього потрібно було бути початковою, дикою бунтаркою, готовою до нерозуміння і навіть ненависті суспільства – і це мало бути в крові.

Хоча "Голова у хмарах" - фільм не лише про це. Спочатку героїня Терон, наполовину француженка, наполовину американка на ім'я Гільда, виступає у ролі такої собі серцеїдки. Гільда ​​ніжна, але водночас дуже напориста і до того ж безрозсудна - їй нічого не варто спокусити, наприклад, невинного студента з Кембриджського університету, а потім поїхати до Парижа, щоб стати модним фотографом.

Але 30-ті роки – це не лише джаз, фотографія, кінематограф та мода. Це ще й Громадянська війна в Іспанії, прихід до влади Гітлера в Німеччині – і всі ці події так чи інакше стосуються прекрасної героїні Шарліз. Глядач майже до фіналу картини буде впевнений, що Гільда ​​– вельми аполітична особа, але це не так. Останні кадри з Терон, коли роздерта Гільда, сидячи в підвалі на купі вугілля, секунду дивиться прямо в камеру - можливо, найвражаючіші в її кар'єрі.

"Життя і смерть Пітера Селлерса" (2004)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №5

Пітерс Селлерс, найкращий інспектор Клузо всіх часів та народів, був геніальним британським коміком – і в цьому відмінному біографічному фільмі його зіграв чудовий австралійський актор Джеффрі Раш. Що ж, не надто довге, але бурхливе і захоплююче життя Селлерса місцями було таким же трагікомічним, як і багато його фільмів. Особливо показовим у цьому сенсі  був епізод з його сімейного життя в середині шістдесятих - тоді, коли Селлерс через 10 днів знайомства одружився на шведській секс-бомбі, актрисі і моделі Бріт Екланд. Одного разу, через кілька місяців після весілля, щасливий  Селлерс (якому на той момент було близько сорока) прийняв якийсь стимулюючий препарат під час пристрасної ночі кохання з Екланд – і в результаті переніс серію з восьми інфарктів…

Звичайно ж, ця історія у всіх подробицях відображена у картині, і, звичайно ж, сексуальну до неможливості Екланд зіграла не менш сексуальна Шарліз Терон. У цій ролі Шарліз однаково спокуслива і мила, навіть наївна - і досягає при цьому приголомшливих результатів. Виявляється, актрисі ідеально пасують ще й шістдесяті - а враховуючи жанр, просто дивно, як це у Шарліз виходило виглядати одночасно кумедною і такою збуджуючою.

"Дорога" (2009)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №6

Австралійський режисер Джон Хіллкоут вміє знімати безжальні, суворі фільми – досить згадати його “Пропозицію”. Жанр постапокаліптичної драми якнайкраще підходить манері Хіллкоута – те, як він зображує життя на планеті після глобальної катастрофи не має нічого спільного зі звичною усередненою голлівудською картинкою. “Дорогу” знято за однойменним романом Кормака Маккарті 2006-го року – Шарліз була великою шанувальницею книги, тому буквально горіла бажанням отримати головну жіночу роль.

Що ж, помітно, що роль Дружини (у її персонажа навіть немає імені) була дуже важливою для Терон - ще ніколи вона так не викладалася перед камерами, зовсім не шкодуючи себе. По суті, її героїня присутня і живе лише у кольорових спогадах головних героїв – Батька (Вігго Мортенсен) та Хлопчика (Коді Сміт-Макфі), обдертих та голодних мандрівників, які подорожують небезпечними дорогами безрадісного та сірого сьогодення. Зрештою, героїня Шарліз здається просто тому, що вона не може змиритися з таким безпросвітним майбутнім. Але вона встигає народити сина – в домашніх умовах, і залишиться в пам'яті свого чоловіка кимось, хто здатний дати йому сили у безвиході. Чудова робота Терон.

"Божевільна парочка" (2019)

Монстр та красуня Голлівуду. 7 найголовніших фільмів Шарліз Терон - фото №7

Часто (і в останні роки особливо) найкращі комедії виходять, коли дія відбувається десь на найвищих рівнях, а саме в політичних колах – згадайте “Не дивіться нагору”. Фільм “Божевільна парочка” саме такого роду, але, за великим рахунком, картина пройшла непоміченою і не стала сенсацією – хоча має всі ознаки дійсно вдалої комедії.

Шарліз у картині грає держсекретаря США, яка збирається балотуватися у президенти. Її героїня Шарлотта Філд має всі необхідні принади - вона професіонал, вона харизматична, переконлива, зрештою, Шарлотта просто приголомшливо виглядає. Але є одне “але". Виборці вважають, що Філд підводить почуття гумору – якщо воно взагалі у неї є. Що ж, Шарлотта наймає на роботу у якості спічрайтера дуже дотепного (або ж недолугого) журналіста, якого вона колись няньчила – коли той був ще дитиною. Абсурдно? Так, а ще дуже весело.

Найдивовижніше це те, як Шарліз вдається виглядати природно і навіть незворушно всі дві години екранного часу - вона не займається клоунадою, але разюче органічно виглядає в комедії. Відчувається, що Шарліз абсолютно точно знала, який їй потрібно бути перед камерами - адже актриса виступила ще й як продюсер "Божевільної парочки". А ще – у стрічці присутня найсмішніша постільна сцена в кар'єрі Терон. Чи, може, найправдивіша? У будь-якому випадку гарний настрій вам гарантовано.

Раніше ми також розповідали, що легендарний Чак Норріс знову в строю! 83-річний актор зіграє головного героя у новому бойовику "Agent Recon". Прем'єра запланована на 2024 рік.

Головне фото: Getty Images