Лютий "Догмен" Люка Бессона та гірка історія кохання Елвіса: ТОП-7 фільмів січня, що варті вашої уваги (+ТРЕЙЛЕРИ)

Щодо цікавих кінопрем’єр, то січень традиційно виглядає таким собі жебраком на фоні усіх інших місяців року. Адже найжирніший, найблокбастерніший час для прокату – це грудень. Тож у січні зазвичай виходить “усе інше”.

Але навіть серед цих фільмів преспокійно можна знайти гідні стрічки, які цілком заслуговують на вашу увагу. Так, вони навряд чи вразять вас своїми роздутими бюджетами, проте здатні подарувати глядачу безліч приємних емоцій, “розтрусити” його мозок і трошки відволікти від буденності. А хіба ще чогось потрібно? Тож, - 7 головних фільмів січня!

“Наступний гол - переможний”

Тренера Томаса Ронгена (Майкл Фассбендер) звільнено звідусюди. За пияцтво. Проте йому випадає останній шанс залишитися у професії: очолити найгіршу команду в історії футболу – з Американського Самоа (тамошні спортсмени не забили жодного голу за всю свою історію!). Накидавшись різноманітним алкоголем, Ронген погоджується з пропозицією і відправляється тренувати невдах. Таких саме невдах, як і він сам.

Навіщо дивитися. Здавалось би – сюжет – традиційніше просто не буває. Проте за власним сценарієм фільм зняв сам Тайка Вайтіті. А цей хлопець як той Квентін Тарантіно, - у кіно закоханий по самі вуха! І знімати він вміє, як то кажуть, з вогником. Тож навіть банальну історію він перетворив на неймовірне веселе та запальне кіно! Чого тільки варті початкові титри: “Кіно від режисера, який не отримав “Оскара” за “Кролика Джоджо”.

“Дон Жуан із Жашкова”

У київського фотографа Євгена (В’ячеслав Бабенков) у житті сталася суцільна чорна полоса: проблеми на роботі, проблеми із колишньою та нинішньою дружинами. А щоб життя медом не казалось – він зустрів чудову дівчину, у яку закохався. Тож, щоб розібратися із власним життям, велелюбному бідоласі залишається єдине: звернутися по допомогу до мудрого мольфара (Михайло Хома).

Навіщо дивитися. Я не великий прихильник таланту Хоми (він же Дзідзьо). Та чого там – я відверто терпіти його не можу. Але мушу визнати – у “Дон Жуані” він зіграв пречудово. Його персонаж – це відмінна пародія на усіляких гуру-коучей, яких зараз стільки порозвелося, що і кроку не можна зробити, щоб не вступити в одного з них. І, водночас, своєрідний кінореверанс на різноманітних мудрих вчителів-наставників з кунг-фу фільмів 80-х. Душевний стьоб.

Плюс додайте сюди відмінний жіночий каст: від кумедної Наді Мейхер (такою ви її ще точно не бачили), блискучої Антоніни Хижняк (Мотря із “Спіймати Кайдашів”) та талановитої Даяни Кульбіди (вона же співачка Нічка).

“Бджоляр”

Поганці ошукали стару жінку (у наслідок чого вона покінчила самогубством), яку дуже любив та поважав похмурий та нелюдимий бджоляр Клей (Джейсон Стейтем). І тепер бджоляр, який насправді – колишній спецагент, розпочинає свою спокійну і жорстоку помсту. Як там казала одна поліціянтка: “Для подібних речей є закон”, на що отримала у відповідь: “Це доколе вони працюють. Потім працюю я”. Олдскульно. Справедливо. Боляче.

Навіщо дивитися. Бойовик у стиля “Джека Річера” – з відрізаними пальцями, спаленими поганцями та пречудовим Стейтемом, який досі вражає своєю відмінною фізичною формою. А між тим – йому вже 56 рочків! “Бджоляра”  зняв режисер Девід Еєр, подарувавший нам розкішний “Загін самогубців” та один з найкращих фільмів Віла Сміта останніх років – “Яскравість”.

“Прісцилла”

Історія знайомства та кохання Прісцили і короля рок-н-ролу Елвіса Преслі. Кохання, яке починалося як казка – із шаленої пристрасті та розкішних подарунків. І яке поступово перетворилося на суцільний фільм жахів. Переконлива історія того, що кожна медаль має оборотну сторону. І що за красивою, солодкою картинкою часто криється багато болю та спустошення.

Навіщо дивитися. Прем’єра фільму відбулася на останньому Венеційському кінофестивалі, де виконавиця ролі Прісцилли акторка Кейлі Спейні отримала Кубок Вольпі за найкраще виконання жіночої ролі. А зняла стрічку оскароносна режисерка Софія Коппола. Роль Елвіса Преслі виконав актор Джейкоб Елорді, відомий за серіалом “Ейфорія”. Також зверніть увагу на тонку, вивірену до міліметра роботу оператора Філіппа Ле Сурда, номінанта премії “Оскар” за картину “Великі майстри” Вонга Карвая.

“Ля Палісіада”

Спочатку здається, що це чергова чорнуха – адже фільм розповідає про 90-ті, про корупцію, вбивство та міліцейське (тоді ще міліцейське) розслідування. Насправді ж, на виході маємо стильний “пострадянський неонуар”. Жодної ностальгії за минулим – але чесна і цікава історія з життя тодішніх людей. Знято і розіграно – наче кіно не ігрове, а документальне! Дуже потужно! Тож недарма “Ля Палісіада” нещодавно здобула престижну нагороду Туринського кінофестивалю в Італії.

Навіщо дивитися. Такого глибокого занурення та досконального відтворення атмосфери 90-х наше кіно ще не бачило! Плюс кіно підіймає важливу тема смертної кари та численних помилок системи. Взагалі, за час фестивальних показів, фільм виграв нагороди не тільки в Італії, а й в Польщі, Литві та Нідерландах. Є чим пишатися!

“Іа”

Іа — це ім’я симпатичного сірого віслюка із сумними очима. Колись він був зіркою у пересувному цирку. Йому аплодували вдячні глядачі, а він у відповідь красиво їм кланявся. Але цирк прогорів і ослика продали новим господарям. Почалася Велика Подорож Іа… На своєму шляху Іа стикається з різними людьми — добрими та злими. Це й поважна графиня, і молодий італійський священник, і буйна польська футбольна команда.

Навіщо дивитися. Цьогоріч стрічка отримала номінацію на премію “Оскар” у категорії “Найкращий міжнародний фільм”, де представлятиме Польщу. Режисер — Єжи Сколімовський — володар “Золотого ведмедя” Берлінале за фільм “Старт” (1967), та нагороди за найкращий сценарій Каннського кінофестивалю — за стрічку “Місячне сяйво” (1982).

До акторського складу ввійшли Ізабель Юппер (“8 жінок”), Сандра Држимальська (“Хто ти, Філіпе?”) та Лоліта Шамма (“Ван Гог. На порозі вічності”). Світова премʼєра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі 2022 року, де він отримав Приз журі, а композитора Павела Микетина відзначили Призом за найкращий саундтрек.

“Догмен”

В нього було погане дитинство… Ні, не так – в нього взагалі не було дитинства. Бо власний батько нещадно лупцював хлопця і, врешті-решт, кинув сина зграї вуличних собак – щоб ті розірвали його на шматки. Проте саме собаки були єдиними істотами на світі, які розуміли хлопця. Були з ним однієї крові… Пройшли роки. Догмен (до чого же він схожий на Джокера!) виріс травмованою людиною, єдиною віддушиною якого залишалися песики. Саме вони допоможуть йому знищити банду наркоторговців, що заполонили місто Догмена.

Навіщо дивитися. Стрічку зняв легендарний Люк Бессон. І, схоже, що “Догмен” – це його найкраща робота з часів “Леона” та “5-го елементу”. Вона про людину із надтонкою шкірою. Про любов, ніжність та прив’язаність. Про біль та зневіру. Про собак, які краще за нас, людей…

Нагадаємо, раніше Netflix озвучив список найпопулярніших українських фільмів та серіалів за друге півріччя 2023 року. Радимо переглянути цю добірку, адже є всі шанси, що ви могли випадково пропустити щось дійсно гідне уваги!