На творців фільму “Залишенці”, що отримав 5 номінацій на “Оскар-2024”, можуть подати до суду: що відомо

Кіно та серіали
938
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кадр з фільму "Залишенці"
Фото: novy.tv

Наразі творці картини утримуються від будь-яких коментарів

Цієї ночі у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження “Оскар-2024”. Проте напередодні заходу зчинився скандал навколо фільму-номінанта на цю премію - його творців звинуватили у плагіаті.

Автор сценаріїв до картин “Лука” та “Пригоди Паддінгтона 2” Саймон Стефенсон стверджує, що сценаристи фільму “Залишенці” практично повністю скопіювали його сценарій “Фріско” 2013 року. Про це пише РБК-Україна з посиланням на Variety.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Попри те, що цей сценарій було відхилено, пізніше він був визнаний третім найкращим нереалізованим голлівудським сценарієм. Він розповідає про дитячого лікаря та його 15-річного пацієнта, за яким він змушений доглядати.

Водночас “Залишенці”, що отримали 5 номінацій на цьогорічний “Оскар” - про вчителя та його 15-річного учня, який змушений залишитися в приватній школі на канікули.

Докази того, що сценарій “Залишенців” построково запозичений із “Фріско”, дійсно приголомшують. Той, хто бачив хоча б короткі зразки [обох текстів], вказує на нахабство плагіаторів,
- заявляє Стефенсон.

Сценарист звернувся до Гільдії сценаристів Америки (WGA) зі скаргою. Проте правила організації практично не передбачають санкції за плагіат. Тож Стефенсону порадили звернутися до суду.

Зазначається, що в одного з творців "Залишенців", Александра Пейна, була можливість ознайомитися зі сценарієм “Фріско” щонайменше двічі - у 2013 та 2019 роках. Підтвердженням тому є електронні листування за участю кількох голлівудських агентств та продюсерів.

Саймон Стефенсон погоджується, що “у людей часто можуть бути напрочуд схожі ідеї”, проте не в цьому випадку. Він також стверджує, що має “незаперечні докази” плагіату.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, яка стрічка отримала на “Оскарі-2024” сім нагород. Дізнайтеся, який фільм було названо найкращим - у цій статті .