Оскар-2024: найкращі фільми - трейлери та номінації (ВІДЕО+ОПИС)

Кіно та серіали
Олександр Панченко

Олександр Панченко

Кінооглядач

Чоловіки тримають в руках статуетки Оскар, фото
Фото: GETTY IMAGES

Ці стрічки мають найбільші шанси забрати відразу кілька статуеток

Цьогорічна премія “Оскар-2024” пройде в ніч проти 11 березня у театрі Dolby в Лос-Анджелесі. Головними лідерами за кількістю номінацій вважаються: “Оппенгеймер”, який претендує одразу на 13 нагород, “Бідолашні створіння” – в їхньому активі 11 номінацій та “Вбивці квіткової повні”, що мають 10. У “Барбі”, яка навела неабиякий шурхіт у прокаті, – “лише” 8.

Ми зробили невеличкий гід по усіх художніх повнометражних стрічках, що номіновані у категорії Найкращий фільм. Дізнавайтеся більше разом із Хочу!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Оппенгеймер” – 13 номінацій

Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль (Кілліан Мерфі), Найкраща чоловіча роль другого плану (Роберт Дауні-молодший), Найкраща жіноча роль другого плану (Емілі Блант), Найкращий режисер (Крістофер Нолан), Найкраща музика до фільму, Найкращий звук, Найкраща операторська робота, Найкращий дизайн костюмів, Найкращий адаптований сценарій, Найкращий грим та зачіски, Найкраща робота художника-постановника, Найкращий монтаж.

Сюжет . Історія створення американськими вченими ідеальної зброї – атомної бомби. При цьому їм потрібно було обігнати як нацистських вчених, так і комуністів-росіян. Бо у кого бомба – той і головний.

“Бідолашні створіння” – 11 номінацій

Найкращий фільм, Найкращий режисер (Йоргос Лантімос), Найкраща жіноча роль (Емма Стоун), Найкраща чоловіча роль другого плану (Марк Раффало), Найкращий адаптований сценарій, Найкраща музика до фільму, Найкраща робота художника-постановника, Найкращий монтаж, Найкращий грим та зачіски, Найкращий дизайн костюмів, Найкраща операторська робота.

Сюжет . Белла Бакстер (Емма Стоун) – творіння рук та хворобливої фантазії хірурга Гудвіна Бакстера (Віллем Дефо). Проте одного дня, Белла тікає від свого Батька-Бога, щоб побачити довколишній світ і пізнати радість кохання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Вбивці квіткової повні” – 10 номінацій

Найкращий фільм, Найкращий режисер (Мартін Скорсезе), Найкраща жіноча роль (Лілі Гладстон), Найкраща роль другого плану (Роберт Де Ніро), Найкраща пісня до фільму, Найкраща музика до фільму, Найкраща робота художника-постановника, Найкраща операторська робота, Найкращий дизайн костюмів, Найкращий монтаж.

Сюжет . Двадцяті роки минулого століття, США, Оклахома-Сіті. Корінних американців - індіанців - жорстоко вбивають, щоб загарбати їхню землю (в якій є нафта). За справу береться ФБР.

“Барбі” – 8 номінацій

Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль другого плану (Раян Гослінг), Найкраща жіноча роль другого плану (Америка Феррера), Найкращий адаптований сценарій, Найкраща пісня до фільму (номіновано одразу дві пісні!), Найкращий дизайн костюмів, Найкраща робота художника-постановника.

Сюжет . Історія Барбі (Марго Роббі), якій стало затісно у рожевому світі ляльок і самозакоханих Кенів. І якій захотілося змінити світ навколо себе, перегравши усі віковічні правила.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Маестро” – 7 номінацій

Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль (Бредлі Купер), Найкраща жіноча роль (Кері Малліган), Найкращий оригінальний сценарій, Найкраща операторська робота, Найкращий звук, Найкращий грим та зачіски

Сюжет . Біографічний фільм про видатного американського композитора і піаніста Леонарда Бернстайна та його дружину Феліцію.

“Американське чтиво” – 5 номінацій

Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль (Джеффрі Райт), Найкраща чоловіча роль другого плану (Стерлінг К. Браун), Найкращий адаптований сценарій, Найкраща музика до фільму.

Сюжет . Книги письменника-інтелектуала Еллісона (Джеффрі Райт) купували не дуже добре. Тоді,як експеримент, він під псевдонімом створює таку собі стереотипну афроамериканську прозу. Роман одразу стає бестселером, що згодом породжує купу брехні та проблем.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Анатомія падіння” – 5 номінацій

Найкращий фільм, Найкращий режисер (Жустін Тріє), Найкраща жіноча роль (Сандра Гюллер), Найкращий оригінальний сценарій, Найкращий монтаж.

Сюжет . Сандру звинувачують у вбивстві її чоловіка Самюеля (при цьому жінка стверджує, що він сам випав з вікна). Єдиний свідок – сліпий син Сандри.

“Зона інтересу” – 5 номінацій

Найкращий фільм, Найкращий режисер (Джонатан Глейзер), Найкращий адаптований сценарій, Найкращий міжнародний художній фільм, Найкращий звук.

Сюжет . Екранізація роману Мартіна Еміса – про буденне життя коменданта концтабору Аушвіц та його люблячої дружини. Як це – жити повним життям там, де щодня вмирають сотні людей…

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

“Залишенці” – 5 номінацій

Найкращий фільм, Найкраща чоловіча роль (Пол Джаматті), Найкраща жіноча роль другого плану (Да'Він Джой Рендольф), Найкращий оригінальний сценарій, Найкращий монтаж.

Сюжет . На Різдво у стінах престижної шкільної академії залишилися троє геть несхожих один на одного людей: викладач, якого усі не люблять, проблемний учень та кухарка, у якої у В’єтнамі загинув син.

“Минулі життя” – 2 номінації

Найкращий фільм, Найкращий оригінальний сценарій.

Сюжет . Події картини розгортаються у трьох різних часових періодах і розповідають історію відносин шкільних друзів Хе Суна (Тео Ю) та Нори (Грета Лі). Ситуацію ускладнює те, що дівчина з батьками переїжджає з Південної Кореї до Канади.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали про 10 фільмів, які цьогоріч мають найбільше шансів “взяти” Оскар . Ставки букмекерів на них зараз найвищі.