Едріан Броуді. 7 головних фільмів “найкрасивішої потвори”

Актор Едріан Броуді, фото

Найкращі ролі голлівудського красеня, якого ви точно знаєте!

Едріан Броуді, в якому тече єврейська та угорська кров, з дитинства хотів стати актором. Точніше, відколи показував фокуси для вдячних дорослих глядачів – “шоу” гордо називалося “Дивовижний Едріан”. Мрія здійснилася і свого часу саме Броуді став наймолодшим (29 років) актором, який отримав “Оскар”. Ми згадуємо найяскравіші фільми актора – “найкрасивішої потвори”, як називали героя Броуді в одній з його картин.

"Гіркота любові" (2001)

Едріан Броуді у фільмі “Гіркота любові”, фото
Кадр із фільму

Роль Броуді у цій прекрасній драмі – чудовий приклад того, що його чарівність може бути ще й негативною. Його самовпевнений і гордовитий герой нескінченно далекий від тієї молодої людини, яку Едрієн зіграє лише через рік, у “Піаністі” - але тим цікавіше дивитися цей фільм.

Отже, дехто Джек випиває з ранку каву, виходить на вулицю, вітаючись з усіма – і прямує до якоїсь подоби офісу, маленької кімнатки. Там він явно пише щось на кшталт роману. Але ми маємо справу зовсім не з письменником – герой Броуді промишляє тим, що хитромудрим способом обкрадає іноземних бізнесменів у дорогих готелях. Якось Джек знайомиться з милою дівчиною на ім'я Клер (Шарлотта Айянна). Те, що між ними зав'язується роман – черговий доказ того, що протилежності сходяться.

"Піаніст" (2002)

Едріан Броуді у фільмі “ПІаніст”, фото
Кадр із фільму

Звичайно, навряд чи кожному в наш час захочеться дивитися кіно про жахіття Другої світової, але все ж таки “Піаніст” Романа Поланського – приголомшливе кіно. Так, занадто багато знайомого ми побачимо і почуємо у фільмі – і не тільки виття сирени, а й, наприклад, заклеювання вікон скотчем.

Фільм знято за біографічною книгою Владислава Шпільмана, польського піаніста. Шпільмана грає Броуді - і рідко кому вдавалося передавати на екрані трагедію, а також силу і надії людини, зненацька поставленою перед жахами війни.

Життя єврея Шпільмана стає все важчим – у середині стрічки він виглядає вже по-справжньому гідним жалю, але все ще має гідність. І що важливо – музика для нього все ще залишається найважливішою річчю. Звісно, ​​перед зйомками Броуді довелося багато місяців брати уроки гри на фортепіано. Він справді грає у кадрі – хоча потім за нього фортепіанні партії переозвучив професійний піаніст. За цю роль Броуді отримав заслужений "Оскар".

"Потяг на Дарджилінг" (2007)

Едріан Броуді у фільмі "Потяг на Дарджилінг", фото
Кадр із фільму

Цей фільм чудового Уеса Андерсона не став таким популярним, обговорюваним та шанованим всіма, як його наступні роботи, на кшталт “Готелю “Гранд Будапешт”. Але все одно це чудове кіно. На той час Андерсон ще не став буквально одержимим вибудовуванням кадру відповідно до своїх уявлень про красу – але барвистий та атмосферний “Потяг..” все одно виглядає приголомшливо.

Що ж робить Броуді у цій пишноті? Він грає одного з трьох братів, які здійснюють “духовну подорож” по Індії на поїзді – щоб знайти там свою матір, відвідати храми і взагалі “перейнятися духом”. Усі троє братів досить дивні, якщо не сказати ексцентричні – і герой Броуді, Пітер, дивний по-своєму. Він постійно тре свої скроні, постійно п'є якісь пігулки та мікстурки – а ще шалено переживає з приводу пологів дружини, що наближаються.

У фільмі є один особливий момент. Пітер, що встиг на поїзд, який відходить, дивиться з-під піднятих темних окулярів на героя Білла Мюррея, що спізнився - в цьому погляді є і глузування, і співчуття і багато чого ще. Це - справжня магія кіно.

"Кадилак рекордс" (2008)

Едріан Броуді у фільмі "Кадилак рекордс”, фото
Кадр із фільму

Ця стрічка – один з найкращих музичних байопиків, за всієї своєї непомітності. А може, й завдяки їй. "Каділлак рекордс" розповідає про бум електричного блюзу в Чикаго п'ятдесятих років - і про таких зірок жанру, як Мадді Уотерс, Хаулін Вулф, Літтл Уолтер та Етта Джеймс.

Броуді грає у фільмі парадоксальний тип бізнесмена, який рідко зустрічається у житті – ласого до грошей, хитрого, але при цьому кришталево чесного. Бізнесмена звали Леонард Чесс і свого часу він створив лейбл "Чесс", на якому записувалися всі ці корифеї блюзу. Якщо хочете побачити Едріана у нехарактерній ролі ділка шоу-бізнесу – вам сюди. Так, а ще цікаво спостерігати на іскри, які проскакують між Броуді та Бейонсе, яка зіграла Етту Джеймс.

"Манолете" (2008)

Едріан Броуді у фільмі "Манолете”, кадр із фільму
Кадр із фільму

І ось Едріан Броуді зіграв тореадора - і зробив це чудово. Готуючись до ролі, актор брав уроки у двох відомих героїв кориди – більше того, щоб довести їм свою хоробрість, Едріану довелося побігати разом із тореадорами нічним полем, разом із биками. Броуді витримав випробування.

Але взагалі цей дивовижно наповнений фарбами фільм – не стільки про кориду, скільки про кохання, фатальне, всепоглинаюче і жорстоке. Герой Броуді, знаменитий тореадор Мануель Родрігес, він же Манолете, по вуха закохується в Лупе Сіно (Пенелопа Крус). Лупе – “чи то акторка, чи співачка”, як зневажливо називають її мачо, безсилі перед її красою, і тому змушені ставитися до неї з презирством – і справді фатальна жінка.

Манолете, безстрашний на арені, ніяковіє перед Лупе - а вона називає його "найкрасивішою потворою". У них було кілька дивовижних, щасливих моментів – але це кохання не має майбутнього.

"Північ у Парижі" (2011)

Едріан Броуді у фільмі "Північ у Парижі”, фото
Кадр із фільму

Звичайно, ця роль в одному з найкращих фільмів Вуді Аллена “пізнього” періоду у Броуді – лише епізодична. Але яка це роль! Цього разу Едріан зіграв не когось, а самого Сальвадора Далі в Парижі двадцятих років минулого століття.

І, треба сказати, вийшла роль у Едріана чудово. У той історичний період Далі ще не відростив свої всім відомі вуса – вони тут звичайнісінькі. Але все одно, кожну секунду екранного часу глядачеві ясно - перед ним той самий навіжений геній. Броуді в ролі Далі розмовляє з головним героєм, який потрапив у двадцяті роки минулого століття з нашого часу. Про що може говорити Далі, що може його цікавити? Звісно ж, носороги! Одна з найкращих епізодичних ролей в історії кінематографа, не менше.

"Французький вісник" (2021)

Едріан Броуді у фільмі "Французький вісник”, фото
Кадр із фільму

У черговому винятковому фільмі Веса Андерсона Броуді знову робить практично неможливе. Ви коли-небудь бачили галериста, досвідченого поціновувача мистецтва у тюремному лахмітті? А саме їх змушений носити герой Едріана, Жюльєн Кадаціо. Саме у в'язниці Кадаціо знайомиться з художником, який свого часу обезголовив двох барменів – а тепер малює шедеври, натхненний своєю наглядачкою Симоною (Леа Сейду).

Звичайно, Кадаціо виходить із застінок і одягає дорогий костюм. Ніколи ще в кіно Броуді не виглядав настільки елегантно - будучи при цьому наскільки витонченим, настільки ж і комічним. Фільм варто дивитися хоча б через це - хоча це далеко не єдина його перевага.

Також пропонуємо до вашої уваги добірку найкрутіших фільмів з Г’ю Джекманом . Він, зауважимо, не тільки Росомаха з фільмів серії “Люди X”, а ще й фокусник із фільму “Престиж”, колишній каторжник Жан Вальжан із фільму “Знедолені” і ще багато хто!