Кілліан Мерфі з крижаними очима. За які фільми і серіали ми його любимо

Кілліан Мерфі отримав Оскар 2024, фото з нагородою в руках
Кілліан Мерфі отримав свій перший Оскар. Фото: Getty Images

"Гострі картузи" та "Оппенгеймер" - це далеко не все, що нам дав цей ірландський красунчик!

Ми у редакції відверто раді за Мерфі. Його “Оскар” за “Найкращу чоловічу роль” в “Оппенгеймері” – цілком заслужений. І його шлях до цієї нагороди був гідним. У своїй кар’єрі Мерфі вдало поєднував як тихі фільми (“Вітер, що гойдає верес”, “Сніданок на Плутоні”, “Зламані”) так і блокбастери (франшиза “Бетмен”). І в будь-якому проєктові він був помітним, незамінним, яскравим.

Отже, Хочу! представляє наші улюблені стрічки з Кілліаном. Зберігайте собі, щоб не загубити!

“Диско свині” (2001)

Роль: безумно закоханий

Він (Кілліан Мерфі) та Вона (Елейн Кессіді) народжені майже в один час, в одному пологовому будинку. Все життя зростали поруч, щоночі засинаючи в різних ліжках, але міцно тримаючись за руки через дірку, спеціально прорублену у стіні. Для нього – вона весь світ. Єдина дорогоцінність. Але реальний світ постійно порушує кордони подростків, усіляко намагаючись забрати в нього його Королеву. І на це він реагує спалахами агресії та ненависті до усього, що бачить навколо.

Цей фільм вперше привернув увагу кінокритиків до Мерфі. І це не дивно. Адже коли на екрані хлопець з крижаними очима маніяка випромінює стільки ніжності та болю, це дійсно заворожує. А його дикі напади звірячої люті – спочатку до світу, а потім і до подружки, яка дороблюючи поступово віддаляється від нього... Попсові шекспірівські Ромео та Джульєтта нервово палять в стороні.

“28 днів потому” (2002)

Роль: той, хто намагається вижити

Джим (Мерфі) приходить у себе у лікарні, де нікого не має. Не розуміючи, що сталося, і намагаючись знайти інших людей, хлопець виходить на вулицю, де теж нікого не бачить (навколо лише неймовірний бруд та кинуті автівки). Розгублений, він заходить до церкви, де на нього нападає тамошній священник. А за ним – одразу ще кілька істот, в яких насилу можна розпізнати колишніх людей. Як виявилося, щоб знищити людство, небезпечному вірусу (який необачно випустили на волю екоактивісти) знадобилося якихось кілька днів.

Якщо “Диско свині” вразили критиків та аудиторію прихильників фестивального кіно, то “28 днів потому” закохали в Мерфі усю Британію, а кадри Лондона, схожого на велику урбан-пустку стали майже хрестоматійними. Сам же фільм повернув моду на зомбі та загальну повагу до режисера Дені Бойла, який перед цим видав неймовірно слабенький “Пляж” із Леонардо ДіКапріо (чи не найгірша робота в кар’єрі Лео).

“Бетмен. Початок” (2005)

Роль: Опудало

Перезавантаження відомої франшизи, в якій роль людини-миші, що стоїть на сторожі Порядку та Закону, блискуче зіграв Крістіан Бейл. Нашому ж герою випало зіграти роль його супротивника - професора психології на ім'я Джонатан Крейн, який вивчає страх. Він же – Опудало.

“Бетмен” - перша зустріч на знімальному майданчику Крістофера Нолана та Кілліана Мерфі (далі будуть “Початок”, “Дюнкерк” та оскароносний “Оппенгеймер”). Роль невелика, але вона добре запам’яталася усім (вже не тільки британцям, а й усьому світові). Бо Мерфі вдалося зробити так, щоб від його моторошного героя шкірою йшли мурашки жаху. На жаль, у продовженнях – “Темному лицарі” та “Темний лицар повертається” його героя поставили у “задні ряди” – і він не отримав належного розвитку.

“Нічний рейс” (2005)

Роль: чемний псих

Потенціал Мерфі оцінили навіть у Голлівуді, запросивши актора до нового проєкту легендарного майстра жахів Веса Крейвена (творця Фреді Крюгера та невмиручого вбивці у масці у франшизі “Крик”).

Молода дівчина Ліза (Рейчел Макадамс) у літаку знайомиться з симпатичним хлопцем на ім’я Джексон (Мерфі). Поступово між ними зав’язуються приязні відносини. І коли Джексон каже їй на вушко, що він – терорист, який збирається за допомогою Лізи прибрати одну відому людину, то вона думає, що це якийсь жарт. Але вже за мить розуміє, що її новоявлений знайомець говорить ці страшні речі цілком серйозно.

Фільм, звісно, на повну котушку експлуатує темну харизму актора, але робить це вміло та вдало. Плюс режисер робить декілька класних сюжетних фінтів, тож нудьгувати не доведеться.

“Час” (2011)

Роль: пес режиму, охоронець часу

Уявіть собі майбутнє, в якому головною валютою є не гроші, а час – години та хвилини. Тобто банальна можливість просто бути. У цьому майбутньому є багаті люди, у яких стільки часу, що вони преспокійно можуть жити 200-300 років. А от звичайні роботяги… їм платять мінімальну платню. І люди звикають жити, маючи у запасі лише день-два (відлік часу вмонтовано прямо в руку). Мерфі грає охоронця часу – такого собі пса режиму у пальті-шкірянці, який пильно слідкує, щоб ніхто не міг пограбувати багатіїв.

Фільм зняв режисер Ендрю Нікол, а він знається на розумній і глибокій фантастиці. Достатньо згадати такі знакові його роботи як “Гаттака” та “Шоу Трумена”.

“Гострі картузи” (2013-2022)

Роль: лідер банди

Проєкт, в якому Кіліану Мерфі, нарешті, дозволили розкритися на всі 100%.

Сюжет розгортається після Першої світової війни, коли вчорашні солдати повертаються у свої маленькі містечка. Це історія Томаса Шелбі (просто неймовірний Мерфі!), який розуміє, що прийшов його час. І що настала пора взяти під контроль вулиці рідного Бірменгему. А для цього йому треба подолати численних конкурентів. До того ж, він ще не підозрює, що потрапив у поле зору детектива з Лондона, який усіляко буде ставити йому палки в колеса.

Це не серіал – це просто якесь свято. Він енергійний, жорсткий та винахідливий. Додайте сюди непередбачуваний сюжет, блискучу акторську гру, чудові костюми та крутезну хореографію бойових сцен (я їх тут чимало). І коли бандити Шелбі у вуличних розбірках полосують лезами, які вшиті у картузи, супротивника, - це жахає і заворожує одночасно.

Серіал має 6 сезонів і безліч найпрестижніших нагород. І це – більш ніж заслужено.

“Оппенгеймер” (2023)

Роль: вчений, який створив атомну бомбу

Друга світова війна добігає кінця. Німці програють. Але при цьому вони відчайдушно намагаються переломити хребет ситуації, створивши нову зброю – атомну бомбу. Щоб випередити їх (а заодно і росіян) американський уряд збирає найкращих вчених на чолі із Робертом Оппенгеймером (Мерфі). Завдання: створити зброю нового зразка першими. І вченим це вдається. Проте будь-яку зброю треба випробувати. І таким випробовуванням стає знищення двох японських міст: Хіросіми та Нагасакі.

Нарешті Крістофер Нолан ризикнув надати Мерфі не другорядну, а головну роль. І він не прогадав. Актор перевершив себе. Його герой – це оголений нерв. Щоденно працювати під шаленим тиском уряду та військових, долати внутрішні інтриги та пихатість вчених, вирішувати питання совісті… Це ще той тягар. Потужна історія, потужний фільм, потужний Кілліан Мерфі!

Нагадаємо, що цьогорічна церемонія “Оскар” — надзвичайно знакова і для України. Ми вперше вибороли Оскар ! Його отримала документальна стрічка Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”.