Після дев'яти років судів. "Скіфське золото" повернули в Україну: де його можна буде побачити (ФОТО)

Новини культури
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Після майже десяти років судових розглядів "скіфське золото" повернулося до України з Нідерландів. Фото цінних історичних прикрас дивіться у нашому матеріалі!

Музей Алларда Пірсона передав колекцію, яка складається з 565 артефактів, до Національного музею історії України. Про це повідомляє наш музей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

С карби Криму повернулися до України з Нідерландів! Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України,

 говорять в музеї.

Ця колекція містить 565 предметів античні —  скульптури, скіфські та сарматські прикраси, а також китайські лакові шкатулки, яким понад дві тисячі років. У листопаді предмети пройшли незалежну перевірку, після чого їх уважно запакували відповідно до музейних правил і доставили до Києва.

Державна митна служба України розпочала митне оформлення "скіфського золота". Зберігатимуть ці скарби в Національному музеї історії України, тож згодом їх можна буде там побачити.

Після дев'яти років судів. "Скіфське золото" повернули в Україну: де його можна буде побачити (ФОТО) - фото №1
Після дев'яти років судів. "Скіфське золото" повернули в Україну: де його можна буде побачити (ФОТО) - фото №2

Нагадаємо, що колекцію "Крим. Золотий острів у Чорному морі" вперше представили в амстердамському музеї Алларда Пірсона у лютому 2014 року, перед тим, як росія незаконно анексувала Крим. У грудні 2016 року Окружний суд Амстердама вирішив повернути колекцію Україні, але російська сторона подала апеляцію, щоб "скіфське золото" зберігалося в кримських музеях. Лиш через дев'ять років судів вирішив, що ці артефакти мають бути повернені Україні. Вартість колекції оцінюється приблизно в 10 мільйонів євро.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, як звати насправді легендарного Бенксі. У Мережі з'явилося аудіо з його реальним голосом.

Фото: Національний музей історії України