То буде чи ні: стало відомо, чи включать нагородження творців стрічки “20 днів у Маріуполі” у міжнародну версію ”Оскару”

Новини культури
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Мстислав Чернов 2024, фото
Фото: Getty Images

Рішення не включати номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм” у скорочену версію "Оскару" не мало політичного підтексту

Раніше ми писали, що Нацрада закликала Disney включити нагородження творців фільму “20 днів у Маріуполі” у міжнародну скорочену версію “Оскара”. Наразі стало відомо, яке рішення прийняла Американська академія кіномистецтва з цього питання.

Американська академія кіномистецтва таки включить перемогу українських документалістів в категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм” у скорочену версію церемонії вручення премії “Оскар”. Про це пише Deadline.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це рішення було прийнято після того, як Суспільне Культура, що володіє правами на трансляцію церемонії “Оскар” в Україні, висловило протест проти відсутності цієї номінації в скороченій 90-хвилинній версії. Оновлену версію - вже з перемогою стрічки “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова - отримають усі міжнародні ліцензіати “Оскару”, а не лише Суспільне Культура.

Видання зазначає, що відсутність цієї номінації в скороченій версії “Оскару” не пов’язана з політичними міркуваннями - радше справа в хронометражі. Так, у скорочені версії “Оскару” за 2018-2022 роки номінація “Найкращий повнометражний документальний фільм” також відсутня.

Також зазначається, що міжнародні ліцензіати не зобов’язані транслювати скорочену версію - за можливості, вони можуть транслювати й повну версію “Оскару”. Проте, згідно з ліцензійною угодою, вони не можуть в односторонньому порядку вносити зміни в скорочену версію, надану Американською академію кіномистецтва.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, що продюсерка фільму “Навальний” недоречно висловилася про стрічку “20 днів у Маріуполі”. Що не так з її “вітаннями” - розповідаємо у цій статті .