Продюсерка фільму "Навальний" недоречно висловилася про стрічку "20 днів у Маріуполі". Українці вже пояснили, що не так з її "вітаннями"

Кіно та серіали
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Журналістка

20 днів у Маріуполі отримав Оскар: реакція
Фото: Getty Images

Марія Пєвчих чомусь заявила, що документальна стрічка про російські звірства в окупованому Маріуполі – це про політику, а не про геноцид

Подивившись стрічку “20 днів у Маріуполі” мало у кого могли виникнути сумніви, що вона отримає міжнародну премію Оскар. І все ж, вшанування режисера Мстислава Чорнова стало буквально міжнародним, адже, по-перше, це перший Оскар для України , а по-друге, робота воєнного кореспондента та його команди — наочний доказ того, як безжально росія вчиняє геноцид українського народу вже стільки років поспіль.

До зіркових привітань доєдналася і російська журналістка-розслідувачка та продюсерка фільму “Навальний”, який отримав Оскар торік. І хоча скоріш за все Марія Пєвчих не хотіла образити українців, її висловлювання явно обурили багатьох.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А вся проблема у тому, що у своїй публікації в соцмережі “Х” (у минулому Twitter) стрічку “20 днів у Маріуполі” Пєвчих назвала “політичною документалкою”. Мабуть, наочне свідчення геноциду українського народу, жорстоких знущань з цивільних, окупації та знищення мирних міст — не воєнна документалістика, а лише “політична гра путіна”.

Взагалі політичні документалки рідко виграють Оскар. Так вважалося завжди і минулого року дуже багато людей з індустрії розповідали мені, що в Академії політику не шанують. Краще про природу щось зніміть. Щось добре. Але другий рік поспіль документальний Оскар бере політичне кіно. Жахлива правда про злочини путінського режиму. Я вітаю команду фільму “20 днів у Маріуполі” із заслуженою перемогою. Я мрію, щоб путін заплатив неймовірно високу ціну за те пекло, яке він сіє по всьому світу. Подивіться цей фільм обов'язково,
— написала Марія Пєвчих.

Твіт російської діячки швидко набрав розголосу, тому не дивно, що після цього Марії нагадали — за вбивством сотні тисяч українців стоїть не лише диктатор путін, а й усі росіяни, які досі не зупинили свого “вождя”.

  • Це не "про політику", це про російський геноцид українців!

  • Досить брехати. Це документальний фільм про злочини російського народу, а не лише про злочини путіна. росіяни винні в рівній мірі.

  • Це не тільки путін, це росія! Не путін вбивав, катував і ґвалтував жителів Маріуполя. Це були росіяни!

  • У цьому документальному фільмі немає нічого "політичного", Маріє. Він просто розповідає про те, що росія скоїла воєнні злочини в моєму рідному місті. Якщо ви не бачите різниці між воєнними злочинами та політикою — ви точно не політик.

  • Це не політичний документальний фільм, а свідчення того, що росія і росіяни зробили в Україні, вбивши сотні тисяч українців саме в Маріуполі.

  • Тобто, якщо я зніму документальний фільм про війну в Сирії, він буде політичним? Чи, можливо, про В'єтнам? Теж політичний? Чи, можливо, кадри з Берліна 1945 року будуть розглядатися в політичному контексті? Будь ласка, розрізняйте справжні політичні фільми — такі як "Навальний", так, це історія зсередини російської політики, — і документальні фільми про війну, такі як "20 днів у Маріуполі", оскільки цей фільм не про політику, а про те, як жителі Маріуполя намагаються вижити, коли їхнє місто штурмує ворожа армія,

— пишуть у відповідь Марії Пєвчих.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше творець оскароносного фільму "20 днів в Маріуполі" розповів, як зірки Голлівуду відреагували на його промову . Виявилося, що більшість знаменитостей у залі була не спроможна стримати сльози.