В Україні пройде 12-й Тиждень австрійського кіно: деталі та дати показів (ТРЕЙЛЕР)

Новини культури
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Тиждень австрійського кіно в Україні, фото
Скрін із фільму Ein Ganzes Leben

Сума коштів, еквівалента касовим зборам, буде направлена на підтримку України!

У квітні в Україні стартує 12-й Тиждень австрійського кіно. Які стрічки і де можна буде подивитися вже зовсім скоро — розповідаємо на Hochu!

За словами організаторів, подія охопить знакові австрійські стрічки останніх років. Причому сума, еквівалентна касовим зборам на заході, по завершенню показів, буде направлена генеральним партнером показів на підтримку України.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які стрічки будуть представлені на 12-му Тижні австрійського кіно

В Україні стартує 12-й Тиждень австрійського кіно, афіша, фото
Фото: Артхаус Трафік

Подію відкриє драматична стрічка “Ціле життя” реж. Ганса Штайнбіхлера . Це екранізація однойменного бестселера Роберта Зіталера, який був виданий 40 мовами, в тому числі українською. Свого часу за іншим твором письменника був знятий фільм, що відкривав Тиждень австрійського кіно 2020 року — трагікомедія “Мій друг Зиґмунд Фройд”. Теперішня картина розповідає історію життя чоловіка в неспокійному 20 ст. — повну тяжкої праці, великого кохання та страшних історичних подій. У стрічці зіграв один із найвідоміших австрійських акторів Авґуст Цірнер, а Штефан Ґорскі за свою роль отримав цьогоріч Баварську кінопремію.

Покажуть на кіноогляді й картину “Лазня диявола”, яку критики називають одним із найкращих фільмів цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Це містичний фольк-горор режисерського дуету Северіна Фіали та Вероніки Франц, події якого розгортаються у 18 ст. в селищі серед густих лісів. Притаманними жанру засобами стрічка торкається питань релігійності та місця жінки в суспільстві. Оператор фільму Мартін Ґшлахт отримав на Берлінале “Срібного ведмедя” за видатний мистецький внесок.

У програму також увійшла драмеді “Прийшов, побачив, переміг” — прем’єра цьогорічного “Санденсу”, головного фестивалю незалежного кіно у США. Роботу режисерського дуету Даніеля Гьойзела та Юлії Німан спродюсував один із найавторитетніших австрійських кінематографістів Ульріхом Зайдлем. Цей фільм — це історія родини багатіїв, які не мають жодних заборон у своєму житті — настільки, що голова сімейства може собі дозволити полювання на людей як розвагу.

Також глядачі фестивалю дізнаються історію легенди австрійського спорту Франца Кламмера. Стрічка “Виходячи за межі” Андреаса Шміда розповідає про Зимову олімпіаду 1976 року, яка зробила 22-річного юнака зіркою серед гірськолижників. Це напружена спортивна драма про подолання тиску очікувань та силу кохання. У 2022 році картина була номінована на Австрійську кінопремію за Найкращі дизайн костюмів і монтаж.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Офіційний фестивальний трейлер

Дати показів

11 квітня в київському кінотеатрі “Жовтень” розпочнеться фестиваль “Тиждень австрійського кіно”. До програми кіноогляду ввійшло 4 картини різних жанрів: від спортивної драми до містичного фільму жахів. Пізніше покази також пройдуть в інших містах:

  • 22-25 квітня у Дніпрі (кінотеатр “Мост-Кіно” в ТРК “Мост-Сіті”);

  • 9-12 травня в Чернівцях (кіноконцертна зала “Чернівці”);

  • 16-19 травня у Львові (кінотеатр “Планета кіно” в ТРЦ Forum).

До речі, після фестивалю активісти та керівники кіноклубів зможуть організувати покази добірки австрійських фільмів у своєму місті в межах проєкту “Кіноклуб. Всеукраїнська мережа”. Для цього потрібно подати заявку на сайті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми повідомляли, що за мотивами культового серіалу “Гострі картузи” знімуть продовження у вигляді повнометражного фільму. У головній ролі Томаса Шелбі буде незмінний Кілліан Мерфі!