Обвітрилися губи? Цьому можна швидко зарадити й ми знаємо, як

Догляд за обличчям і тілом
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Обвітрені губи часто асоціюють з холодною та сухою погодою. Заради справедливості, погода є частим винуватцем сухості та лущення губ, але це не єдина можлива причина появи лущення. А саме розуміння причини появи губ, що обвітрілися, допоможе позбутися цієї проблеми.

11 причин потрісканих губ та способи їх лікування, на думку дерматологів

Недостатнє вживання води – це велика проблема. Інші звички, наприклад, занадто часто облизування губ або вживання солоної їжі, також можуть зіграти свою роль. На думку дерматологів Доріс Дей і Адама Фрідмана , іноді лущення — це лише побічний ефект фізіологічної будови губ. Це означає, що деякі люди схильні до появи тріщин на губах, ніж інші, пише womenshealthmag.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Більшість випадків губ, що потріскалися, можна вилікувати всього за кілька тижнів без втручання дерматолога,

— каже дерматологиня Іфе Дж. Родні .

Обвітрилися губи? Цьому можна швидко зарадити й ми знаємо, як - фото №1

Чому лущаться губи

Губи від природи сухі і їм може бути дуже важко утримувати вологу (ось чому, до речі, на них ніколи не з'являються прищі). Відсутність сальних залоз також означає, що губи не виробляють природних зволожуючих факторів або елементів, які захищають і зволожують зовнішній шар шкіри.

Насправді губи взагалі не мають великої кількості зовнішнього шару. У них тонкий роговий шар, на кшталт нашої броні.

Це складно сплетений бар'єр, що складається з жирів, білків і відмерлих клітин шкіри,

— каже Фрідман.

Цей бар'єр захищає шкіру, коли вона суха, а також відповідає за частину вбудованого захисту вашого організму від ультрафіолету.

Так що губи від природи більш чутливі, ніж решта шкіри, і будь-яку сухість чи лущення, найчастіше, можна усунути за допомогою кількох нанесень улюбленого бальзаму для губ.

Тим не менш, є й інші фактори, які можуть викликати потріскані губи: від дієти до серйознішого стану здоров'я.

1. Багато солоної та гострої їжі в раціоні

Солона їжа, особливо та, в якій багато солі зовні і може потрапити на губи, напевно може вплинути на шкіру, каже доктор Дей.

Сіль утримує воду, тому вона може вбирати воду з губ і просто сушити їх,

— пояснює вона.

Ще один харчовий тригер – пряні закуски. Вони також можуть викликати подразнення шкіри та втрату води, додає доктор Дей.

При появі тріщин на губах варто деякий час відмовитися від солоної їжі і дати губам зажити. Для цього підійде бальзам для губ на основі парафінового воску.

2. Часте облизування губ

На думку доктора Фрідмана, часте облизування — мабуть, найгірше, що можна зробити із сухими губами.

Слина складається з ферментів, вони призначені для розщеплення жирів, білків та вуглеводів, з яких складаються губи,

— каже він.

Тож варто постаратися не облизувати губи надто часто. А ще варто тримати при собі зволожуючий крем для губ, щоб коли у вас виникне бажання лизнути губи, використовувати його.

Обвітрилися губи? Цьому можна швидко зарадити й ми знаємо, як - фото №2

3. Вплив сонячних променів

Перебування на сонці без бальзаму для губ з SPF, швидше за все, призведе до того, що шкіра на губах лущиться. За словами докторки Дей, сонце може зробити ашу шкіру сухішою в тих областях, які вже природно є більш сухими. Крім того, запалення від сонячного опіку може призвести до лущення губ, оскільки клітини шкіри перевертаються та намагаються відновитися.

4. Зневоднення

За словами докторки Родні, через швидке оновлення клітин шкіри на губах, вони більш схильні до сухості, якщо не зволожувати їх. Технічно це може статися будь-якої пори року, але найчастіше це відбувається взимку, коли сухе повітря у приміщенні може позбавити шкіру природної вологи.

Отже, варто почати пити більше води.

5. Вплив сухого повітря

Сухе повітря може бути причиною потрісканих губ.

Нестача вологи в повітрі, особливо взимку, може спричинити сухість губ,

— каже докторка Родні.

Вона радить використовувати зволожувач для повітря, щоб позбавитися цієї проблеми.

6. Вплив медикаментів

Деякі ліки можуть легко викликати сухість та лущення губ. Доктор Фрідман каже, що це звичайна скарга багатьох клієнтів, які використовують кошти від прищів.

За словами докторки Родні, можуть вплинути на губи можуть:

  • Хіміотерапевтичні препарати

  • Найпоширеніші інгредієнти для догляду за шкірою, такі як перекис бензоїлу, ретинол або саліцилова кислота.

  • Антидепресанти

  • Антигістамінні препарати

  • Антибіотики

  • Деякі безрецептурні знеболювальні

Отже, варто поговорити зі своїм лікарем про те, чи можуть ліки викликати сухість губ. Якщо це так і припинити прийом ліків найближчим часом неможливо, то якнайчастіше наносите на шуби бальзам.

Обвітрилися губи? Цьому можна швидко зарадити й ми знаємо, як - фото №3

7. Дріжджова інфекція

Дріжджова інфекція в області рота може призвести до сухої шкіри, що лущиться навколо, а іноді навіть до невеликих тріщин в кутах рота, каже докторка Дей.

У цьому випадку найкращим вибором буде прописаний лікарем протигрибковий препарат.

8. Актинічний хейліт

При цьому стані шкіра настільки пошкоджена хронічною дією сонця, що не може сама себе відновити, пояснює доктор Фрідман. Актинічний хейліт частіше зустрічається серед людей похилого віку і характеризується сухістю і плямами, що лущиться, або бляшками, зазвичай на нижній губі.

Лікування включає так звану місцеву польову терапію або фотодинамічну світлотерапію, щоб або викликати імунну відповідь, або знищити пошкоджені клітини шкіри. Але спочатку лікар має поставити діагноз за допомогою біопсії шкіри.

Обвітрилися губи? Цьому можна швидко зарадити й ми знаємо, як - фото №4

9. Дефіцит вітамінів

За словами Фрідмана, різний дефіцит вітаміну B може призвести до сухих, потрісканих, роздратованих і червоних губ, який зазвичай супроводжується схожим висипом навколо рота. Більшість випадків зводиться до дефіциту B12, зазначає лікарка Родні.

Цей вітамін допомагає вашому організму в зростанні, загоєнні та оновленні клітин, а недолік B12 викликає сухість і уповільнює загоєння,

- пояснює вона.

Вона також додає, що дефіцит вітаміну С може викликати потріскані губи, але це трапляється рідше, оскільки більшість дієт містять рекомендовану добову дозу вітаміну С.

За допомогою аналізу крові ваш лікар зможе визначити дефіцит вітамінів та призначити необхідні добавки (або запропонувати коригування дієти), якщо вони будуть потрібні.

10. Алергічна реакція чи контактний дерматит

Алергічна реакція викличе не лише лущення, а й дифузне почервоніння та набряк навколо губ, каже докторка Дей. Вона може бути викликана інгредієнтами, які входять до складу декоративної косметики, засобів для догляду за шкірою або навіть зубної пасти.

Контактний дерматит викликається тертям губ, викликаним металевими імплантатами ротовими, такими як ретейнери.

Цю проблему допоможуть вирішити місцеві стероїди чи пероральні препарати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

11. Червоний плоский лишай

Червоний плоский лишай – запальне захворювання шкіри. Зазвичай це проявляється у вигляді фіолетових шишок, що сверблять на тілі. Але він також може з'явитися на губах, зазначає Фрідман. А коли це відбувається, то зазвичай проявляється у вигляді фіолетових або коричневих ділянок, що потріскалися, на губах.

У цьому випадку в лікуванні допоможуть призначені протизапальні або топічні стероїди.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми розкрили секрет правильного осіннього догляду за губами. Лляна олія та домашній скраб можуть створити диво!