Набили нове тату? Дерматологи розповідають, як за ним доглядати

Догляд за обличчям і тілом
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Догляд за татуюваннями – справа не менш серйозна, ніж вибір майстра чи тату-студії. І річ тут не тільки в тому, щоб продовжити яскравість тату, а й зберегти здоров'я — правильний догляд за татуюванням запобігає інфекції.

Як доглядати татуювання?

Будь то перше татуювання або двадцяте, правильний догляд за свіжим татуюванням не стає від цього менш важливим. Сертифіковані дерматологи доктор Роберт Фінні та доктор Марі Леже , а також татуювальниця Анка Лаврів розповіли byrdie.com все, що потрібно знати про догляд за татуюваннями.

Татуювання створює навантаження на імунну систему, і внутрішня підготовка така ж важлива, як і зовнішній догляд.

Татуювання - це інвазивна косметична процедура, і ваша імунна та лімфатична система буде старанно працювати над загоєнням свіжого татуювання, тому вечірки та щось надмірне не рекомендуються,

— каже Лаврів.

Догляд за тату днями: покрокова інструкція

Експерти також поділилися інструкцією з догляду за свіжим татуюванням у перші дні.

Дні 1-3

У перші кілька днів після татуювання є одне важливе правило: тримайтеся від нього подалі. Найкращий догляд за тату під плівкою — відсутність догляду. Залежно від розміру татуювання плівку, можливо, доведеться тримати кілька днів, але краще про це скаже ваш тату-майстер.

Я говорю пацієнтам, що найкраще залишити пов'язку, яку наклав татуювальник, до наступного дня. Після цього вам слід очищати його один раз на день теплою водою і м'яким засобом, що очищає,

— каже Фінні.

День 3

Отже, з тату знімається пов'язка. Догляд за тату після зняття загоює плівки полягає в безпечному очищенні. Щоб очистити татуювання, використовуйте антибактеріальне мило чи будь-яку антибактеріальну рідину без запаху. Уникайте використання будь-якої тканини для очищення татуювання, тому що вона відлущує. Змийте мило теплою або помірною водою та промокніть місце татуювання рушником.

Дні 3-5

Більшість татуювальників мають свої власні інструкції з догляду. Але у всіх них є одна спільна порада: торкайтеся татуювання лише чистими руками.

Для догляду за татуюванням все одно слід мити руки,

— каже лікар Леже.

Миття рук не повинно зводитись до швидкого трисекундного ополіскування. Протягом чотирьох днів після татуювання ви повторюватимете процес миття татуювання приблизно 2-5 разів на день, а потім наносити легкий шар мазі.

День 5+

За словами Леже, в цей час дуже важливо підтримувати хороше зволоження області татуювання.

Всі рани (включаючи татуювання) загояться швидше, якщо їх покрити якоюсь оклюзійною маззю. Багато спеціальних засобів для догляду за татуюваннями та інші види зволожуючих продуктів містять безліч алергенів. Найкращий і дешевий варіант - вазелінова мазь, яка проста, сприяє загоєнню і майже ніколи не викликає алергенів,

— каже вона.

Правила догляду за свіжим татуюванням

Але є й інші правила, яких потрібно дотримуватись тим, хто зробив татуювання.

Не дряпайте своє татуювання

Час, необхідний для повного загоєння татуювання, залежить від розміру та виконання татуювання, але, швидше за все, він становитиме близько шести тижнів. У цей час потрібно не дряпати тату, не здирати з неї кірки і не голити цю область, щоб не завдати механічних пошкоджень.

Уникайте тривалого перебування на сонці та використовуйте сонцезахисний крем

Тривале перебування на сонці шкідливе для вашої шкіри та, звичайно ж, татуювання.

Сонце призводить до вицвітання татуювань, особливо якщо ви на ранньому етапі багато перебуваєте на сонці, тому обов'язково тримайте татуювання закритими або регулярно наносите SPF 30 або вище, якщо ви перебуватимете на сонці,

— каже Фінні.

Важливо: вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров'я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

Раніше ми писали про те, де на тілі найкраще робити тату . Часто від вибору місця татуювання залежить те, як добре воно носитиметься.

Фото: Pinterest