Як вибратися, якщо провалився під лід: інструкція від парамедика, яка може врятувати вам життя (ВІДЕО)

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Краще уникати можливості виходити на лід без зайвої необхідності. Потрібно вміти поводитися біля замерзлих водойм  і дорослим, і дітям.

У випадку, якщо ви провалилися під лід, важливо знати, як правильно діяти. Алгоритм правильних дій розповідає голова Всеукраїнської спільноти парамедиків Ярослав Вус. Це допоможе зберегти своє життя, інформує clutch.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Як вибратися, якщо провалився під лід: інструкція від парамедика, яка може врятувати вам життя (ВІДЕО) - фото №1

Покрокова інструкція від парамедика, яку важливо знати кожній людині.

  1. Не впадайте у паніку та не виконуйте метушливих рухів.

  2. Максимально голосно покличте на допомогу.

  3. Спробуйте зняти весь одяг та взуття, який тягне на дно, але залишайте головний убір, навіть мокрий. Голова повинна бути максимально захищена.

  4. Не намагайтеся відразу ж вибратися на лід. Спробуйте піднятися на поверхню в місці провалу і прийміть горизонтальне положення, відвівши ноги назад, а не під себе, щоб тіло не склалося вдвічі під льодом.

  5. Намагайтеся уникати гострого льоду.

  6. При спробі вибратися, використовуйте ту сторону, з якої провалилися.

  7. Намагайтеся вибиратися задіявши не лише руки.

  8. Не допускайте провалу під лід з головою, для цього широко розкиньте руки по краях ополонки.

  9. Спробуйте витягнути тіло на лід, обережно перекидайте одну ногу, а потім іншу.

  10. Коли ви вилізли з ополонки, не намагайтеся встати на ноги. Спробуйте відповзти або відкотитися на безпечну відстань розприділивши вагу тіла.

  11. Коли ви опинитися у безпечному місці, на березі, зніміть і викрутіть весь одяг та одягніть назад. Далі якнайшвидше зверніться до медиків за допомогою, щоб уникнути наслідків.

Якщо ви помітили людину, яка провалилася під лід - не зволікайте, адже кожна секунда на рахунку. Якнайшвидше телефонуйте службі порятунку через телефон «101».

Важливо: вся інформація медичної тематики, розміщена на сайті HOCHU.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема прийому тих чи інших препаратів, може давати лише фахівець. Якщо у вас проблеми зі здоров'ям, зверніться до лікаря.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В реаліях нашого життя важливо вміти надавати першу домедичну допомогу. Такі курси можливо пройти навіть онлайн. Невідомо, коли вони можуть знадобитися, але краще бути підготовленими.