Небезпека голодування: коли варто бити тривогу через те, що кіт відмовляється від їжі

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кіт сидить біля миски, фото
Фото: unian.net

Тривале голодування може призвести до тяжких наслідків

Раніше ми пояснювали, чому котячі миски з водою та їжею варто ставити на відстані . Тепер розповімо, чому не варто ігнорувати відмову улюбленця від їжі.

Якщо кіт відмовляється від їжі, це може бути важливим “дзвіночком”, що вказує на певні проблеми з його здоров’ям. Тож у більшості випадків така поведінка є приводом для звернення до ветеринарного лікаря.

Скільки разів на день має їсти кіт

Як зазначають фахівці центру “Терра Вет”, доросла особина харчується 1-2 рази на день, а кошенята - до 3-4 разів на день, що пов’язано з потребою в енергії для їх нормального зростання та розвитку. Також частіше харчуватися можуть вагітні самиці, кішки з певними захворюваннями та літні тварини.

Важливо, щоб господар стежив за розміром порцій. Якщо цього не робити, тварина може почати надмірно харчуватись, що призведе до її ожиріння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Причини відсутності апетиту у кота:

  • медичні проблеми - проблеми з ШКТ, хвороби зубів або ясен, сечокам’яна хвороба, зараження глистами тощо;

  • психологічні чи стресові причини (стрес, адаптація до нового оточення, тривога);

  • інші причини - спека, початок статевого полювання, не подобається смак корму.

Кіт сидить біля миски, фото
Фото: i-pets.com.ua

Чому небезпечне голодування

Якщо кіт не їстиме протягом кількох днів, це може призвести до розвитку тяжкого патологічного стану - ліпідозу печінки. Захворювання починає розвиватися, коли організм тварини намагається відновити енергію, компенсуючи відсутність харчування “власними запасами” жирів. Водночас печінка котиків до такого навантаження не пристосована.

Для розвитку захворювання достатньо 2-7 днів голодування, а ось лікується воно значно довше та важче.

Саме тому через добу котячого голодування ви з улюбленцем маєте стояти на порозі ветеринарної клініки. Особливо, якщо відсутність апетиту поєднується з такими симптомами, як блювання, діарея, зміни в поведінці тощо. Фахівці не радять шукати причину відсутності апетиту в улюбленця самостійно, втрачаючи дорогоцінний час.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про 5 золотих правил для здоров’я серця вашого котика. Ознайомтесь з ними у цій статті .