Пускати улюбленця до ліжка чи ні? Результати дослідження вчених вас здивують!

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Собака спить у ліжку, фото
Фото: fauna-care.com

Багато пет-батьків навіть не здогадуються, який вплив мають на їхній сон домашні улюбленці

Більшість людей зазвичай не лише обіймають і цілують своїх улюбленців , а й сплять з ними в одному ліжку. Але чи насправді варто це робити? Маємо для вас відповідь експертів.

Нещодавно вчені провели дослідження щодо впливу домашніх тварин на режим сну їхніх власників. Тож які улюбленці можуть спати в одному ліжку з пет-батьками, а яких туди пускати не варто - розповідає Scientific Reports.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Деталі дослідження

Дослідження проводилось за допомогою онлайн-платформи Prime Panels командою психологів з Трініті-коледжу в Коннектикуті. Експерти опрацювали відповіді 1591 людини, більша частина з яких - жінки, а середній вік учасників - 46 років.

Експерти запитували їх про улюбленців, демографічні дані, рівень стресу та режим сну. Також учасники надали інформацію про умови сну, прив’язаність до пухнастиків та заповнили анкети про них.

Зібрані дані були розділені на дві групи:

  • перша - люди, які сплять з тваринами в одній кімнаті, на одному ліжку та окремо;

  • друга - пет-батьки, чиї коти та собаки не сплять разом з ними.

Собака спить у ліжку, фото
Фото: uainfo.org

Ось що виявилося в результаті:

► Люди, які сплять зі своїми чотирилапими друзями в одній кімнаті, мають гіршу якість сну й більше симптомів безсоння порівняно з тими, хто спить з ними в окремих кімнатах.

► Зниження якості сну чітко простежувалося в тих, хто спав спільно з песиками, а не котиками. І чим більше тварин мали люди - тим більш вираженим на них був вплив.

► Водночас зв’язку між прив’язаністю до улюбленців та якістю сну їхніх власників виявлено не було.

► Багато пет-батьків не підозрює, що улюбленець заважає їм спати: так, 93% учасників вважали, що тварини мали позитивний або нейтральний вплив на їхній сон.

Тож психологи закликали не забувати, що тварини можуть бути джерелом додатково шуму, що заважатиме якісно відпочивати вночі, а це дуже важливо для здоров’я.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також нагадуємо, що сезон полювання на ваших улюбленців відкрито. Як не дати собаці або коту стати жертвою кліщів - розповідаємо у цьому матеріалі .