Рослини не подякують: популярне добриво, яке всі носять неправильно

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

зола в долонях
Факти / Важливе, але непросте підживлення

Як внести золу правильно

Ми розповідали, як можна використати на городі землю з кротових нір . Тепер поговоримо про те, як саме слід вносити золу, щоб не нашкодити рослинам.

Хоча зола вважається цінним добривом, її неправильне використання може не дати бажаного ефекту, а іноді й нашкодити рослинам. Разом з Ukr.Media розповідаємо про поширені помилки при застосуванні золи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Помилка №1: Нехтування складом золи

Склад золи істотно відрізняється залежно від того, що ви використовували для її отримання. Наприклад, зола від соняшника, гречки та ялини багата на калій, а соснова зола містить більше кальцію. Важливо знати склад золи, адже вона може використовуватися як підживлення чи як меліорант (для олуження кислого ґрунту).

Не всім рослинам потрібна зола, а деякі й зовсім не переносять лужного середовища. Наприклад, картопля, томати, полуниця, кабачки, баклажани, редька та редис краще ростуть на слабокислому ґрунті.

Тому використовуйте золу для підживлення лише тих культур, яким вона підходить. Не вносьте золу на лужний або нейтральний ґрунт.

Помилка №2: Неправильне дозування

Різні рослини по-різному реагують на концентрацію мінеральних солей у ґрунті. Перець, баклажани та томати чутливі до високої концентрації солей, тому їм потрібна низька концентрація золи. Огірки та капуста, навпаки, добре відгукуються на внесення золи, але й тут важливо не перевищувати норму.

В середньому слід вносити 100-200 г золи на 1 м². Для кращого засвоєння розчиніть золу у воді (100-200 г на 10 л води). Не варто вносити золу одночасно з аміачною селітрою, сечовиною, суперфосфатом, гноєм або курячим послідом.

Помилка №3: Нейтралізація золи оцтом

Деякі рекомендують нейтралізувати золу оцтом, щоб зробити кальцій доступним для рослин. Цей метод неоднозначний, адже ацетат кальцію може бути не таким корисним, як вважають. Крім того, швидкорозчинні елементи з золи вимиваються з ґрунту. Нейтралізація може вплинути на інші корисні елементи золи.

Краще використовувати золу як калійне підживлення. А кальцій вносити окремо, за потребою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зола може бути корисним добривом, але важливо використовувати її правильно. Також ми розповідали, що варто посадити біля помідорів .