Найдовша ніч року: коли буде зимове сонцестояння 2023 та чим особлива ця дата?

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Зовсім скоро наступить найдовша ніч року! Про те, коли буде зимове сонцестояння 2023, що не можна робити цього дня та чим особлива ця дата, читайте в нашому матеріалі!

Зимове сонцестояння — астрономічне явище, що виникає внаслідок максимального нахилу осі Землі відносно Сонця. З астрономічної точки зору в Північній півкулі, де проживає більшість людей, зима розпочинається в день зимового сонцестояння. Водночас в Південній півкулі зима починається під час літнього сонцестояння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дата зимового сонцестояння 2023 року

Коли буде зимове сонцестояння? Цей момент настане  22 грудня о 05:27 за київським часом. Під час цього явища Сонце досягає найнижчої точки на небі, а вісь Землі буде сильно нахилена відносно Сонця.

Цей день відзначається найкоротшою тривалістю дня та найдовшою ніччю. Після зимового сонцестояння день починає поступово подовжуватися, а ніч скорочується.

Найдовша ніч року: коли буде зимове сонцестояння 2023 року та чим особлива ця дата? - фото №1

Чим особливе зимове сонцестояння? Традиції свята

В історії наші предки пов'язували це явище з перемогою світла над темрявою. Раніше день зимового сонцестояння вважався початком нового року, а в цю ніч вшановували бога Коляду, який у слов'янській міфології втілював Сонце.

Наші предки проводили різноманітні обряди цього дня: розпалювали багаття, прикрашали будинки ялиновими гілками та випікали хліб у формі сонця. Також у цей день традиційно ставлять ялинку, щоб відштовхувати негативну енергію.

Вважається, що день зимового сонцестояння насичений особливою енергетикою, що робить його ідеальним для початку чогось нового — як у сфері кар'єри, так і особистого життя. У цей період варто планувати, прощатися з минулим, відпускати образи та приводити до ладу не тільки свої домівки, а й свої думки. Також в день зимового сонцестояння заведено загадувати бажання, адже через сильну енергетику свята вони точно здійсняться.

Що не можна робити?

Щодо заборон на день зимового сонцестояння, важливо уникати шумних веселих заходів, алкоголю та важкої їжі. Краще провести цей день вдома, серед рідних. Також не можна відмовляти в допомозі та позичати гроші. Важливо уникати конфліктів і негативу, оскільки вважається, що негативна енергія цього дня може призвести до невдач та проблем.

Прикмети

  • Якщо на деревах є іній, то буде багатий урожай.

  • Рясний сніг обіцяє тривалу та сніжну зиму.

  • Похмурий день або ясне небо можуть передбачати весну чи, відповідно, тривалу зиму.

  • Яка погода на день зимового сонцестояння, таким буде й Новий рік.

Найдовша ніч року: коли буде зимове сонцестояння 2023 року та чим особлива ця дата? - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про те, як зробити карту бажань на 2024 рік і що для цього потрібно. За допомогою цього методу ви зможете здійснити найпотаємніші мрії!