Свята вода: у церкві розповіли, як її використовувати та утилізувати

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

19 січня за старим стилем віряни відзначатимуть Хрещення Господнє. За традицією цього дня люди освячують воду у храмах та купаються в ополонці. Щоправда, не багато українців знає, як потім використовувати свячену воду і, зокрема, куди дівати залишки минулорічної.

Як зазначає священник Михайло Секержинський з села Майори Одеської області, святу воду можна використовувати для багатьох цілей. Головне, аби вона не стала предметом забобонного поклоніння. Як приклад він наводить випадки, коли ікони вішають не для молитов, а перед будинком, щоб захистити його від нечисті. Тобто її вже використовують як ідол. Те ж саме і з водою.

Що можна робити зі святою водою:

  • вмиватися нею;

  • окропляти своє житло;

  • окропляти членів своєї родини, які збираються у далеку дорогу;

  • пити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо пам’ятати, що святу воду п’ють натще. Виключення становлять хворі люди, ті, що приймають ліки, а також якщо людина відчула себе погано протягом дня. У таких випадках дозволяється випити святої води у будь-який час.

Фото: pravoslavna.volyn.ua
Фото: pravoslavna.volyn.ua

Стара свячена вода: куди її дівати

Як зазначає Закарпатська єпархія ПЦУ, якщо свячена вода не зіпсувалася - її потрібно випити. Забороняється виливати залишки святої води до водостоку, використовувати її для поливу вазонів, городу чи приготування їжі.

Якщо вода зіпсувалася, її виливають в місці, де не ходять люди та тварини. Ліпший варіант - вилити таку воду до річки за течією або до будь-якої іншої водойми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не забудьте привітати з Водохрещем своїх рідних та друзів. У цій статті ми зібрали для вас найтепліші привітання з цим великим святом.

Фото: rbc.ua