Що не можна робити 9 травня — в День Весняного Миколая? Головні заборони свята

Усі свята
1 153
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Перенесення мощей Святого Миколая з Мір Лікійських у Барі
Фото: freepik.com

Розповідаємо про заборони, які не варто порушувати цього дня

9 травня в церковному календарі можна знайти свято Перенесення мощей Святого Миколая з Мір Лікійських у Барі. В народі це свято також називають Миколай Весняний. Красивими привітаннями з цим святом ми вже з вами ділились, а тепер розкажемо, що не можна робити цього дня.

Свято перенесення мощей святого Миколая з Мір Лікійських до Барі, відоме також як Микола Весняний, є важливим для багатьох вірян. У 2024 році воно випадає на 9 травня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цього дня відзначають перенесення мощей святого Миколая з Мір Лікійських (сучасна Туреччина) до Барі на італійському півострові. Таким чином мощі святого врятували від турецьких переслідувань, коли християн руйнували храми та святині.

У народі це свято називають Микола Весняний. Святого вважають покровителем скоту та землеробства, а в багатьох місцях його шанують як захисника коней. Традиційно, у травні, вперше виганяють коней у нічну та моляться за їх здоров'я та захист.

Що не можна робити?

Цього дня наші предки не працювали, вважаючи його святом. Вони відвідували храм і приділяли час благодійності, допомагаючи жебракам та вдовам. Також варто було прибрати вдома, позбавившись зайвих речей. А що ж не можна було робити?

  • Не можна кричати на дітей та карати їх;

  • Не можна тримати в руках гострі предмети;

  • Не можна стригти волосся та нігті;

  • Не можна відмовляти людям у допомозі;

  • Не можна вживати алкоголь та курити;

  • Не можна купатися у водоймах.

А ще досвідчені городники, які дотримуються християнських звичаїв, утримуються від посіву у цей день. За повір'ями, порушення цієї заборони може призвести до загнивання урожаю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також на цей день випадає Світлий четвер після Великодня. Дізнайтесь, які традиції та заборони пов’язані з цією датою.