День святого Валентина: історія свята, яке підкорило весь світ

День Валентина
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Сьогодні в усьому світі відзначають День святого Валентина , свято, яке обожнюють мільйони людей і ще стільки ж ненавидять. Але до нього точно немає байдужих. У цій статті ми розповідаємо про історію свята День всіх закоханих, а також ділимося цікавими моментами і заборонами дня, які не варто порушувати. Буде цікаво!

Ми всі звикли, що День Валентина — це червоні троянди в подарунок, мімішні сердечка, кульки, рожеві конфетті, романтичні фільми з Джудом Лоу і все в цьому дусі. Здається, рекламники дійсно непогано попрацювали, "продаючи" свято. Але, як і раніше, у людей залишаються питання, чому ми відзначаємо 14 лютого, яка історія свята День святого Валентина.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І якщо ви вже обрали найкращі привітання з Днем Валентина і класний подарунок для своєї другої половинки, пропонуємо вам трохи заглибитися в давнину та історію дати.

день святого валентина 2024

День святого Валентина: історія свята

День святого Валентина ми щороку відзначаємо 14 лютого. І є одразу кілька версій походження дати і того, кому вона присвячена.

За однією версією, День Валентина з'явився завдяки давньоримському язичницькому святу на честь жіночої родючості та бога родючості Луперка (Фавна). Його називали добрим духом полів, лугів, гір, покровителем людей і тварин. Свято проводилося в середині лютого. Але коли наприкінці V століття Луперкалії заборонили, традиції переросли в День кохання і всіх закоханих — сучасний День Валентина.

Інша версія висвітлює ще одну історичну подію часів Середньовіччя і розповідає про людину, яку тепер називають святий Валентин. Так, подейкують, що він був звичайним християнським священнослужителем чи єпископом, який пішов проти самодержавства жорстокого римського імператора Клавдія II. Він забороняв воїнам одружуватися, бо був упевнений, що солдат без сім'ї буде більш самовіддано битися на полі бою. Але римський священик Валентин таємно вінчав закохані пари, за що і був засуджений до смертної кари. Під час ув'язнення перед смертною стратою Валентин закохався в сліпу дочку тюремника. Кажуть, що дівчина зцілилася завдяки чуду або завдяки молитвам Валентина до Бога. Священик також навернув у християнство всю родину дівчини. Прощаючись, він написав коханій зізнання в коханні, підписавшись "Від твого Валентина". 14 лютого Валентина було страчено.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ще одна версія говорить про те, що свято отримало свою назву на ім'я одного з християнських мучеників — Валентина Інтерамнського або Валентина Римського, пам'ять яких католицька церква вшановує 14 лютого.

Також у римо-католицькій церкві святого Валентина офіційно вважають покровителем людей, які страждають на нервові захворювання: ікони часто зображають Валентина в одязі священика або єпископа, який оздоровлює юнака від епілепсії.

Хай там як, а свято навіки пов'язане з любов'ю і проявом почуттів.

день валентина заборони

День Валентина: традиції свята

Традиції свята День Валентина знає кожен з дитинства: ключове — романтика в усіх її проявах. Святкова дата має по-справжньому запам'ятатися.

  1. Звичайно ж, головний атрибут свята — валентинка. Раніше ми розповідали, як зробити таку своїми руками і що в ній написати.

  2. У цей день важливо створити максимально романтичну атмосферу. День точно не обійдеться без рожево-червоної атрибутики, сердечок, яскравого конфетті, кульок, червоних троянд, милих тортиків у формі серця, шоколаду тощо. Не варто обмежувати себе в проявах любові.

  3. Обов'язково подаруйте дорогій людині щирі привітання з Днем Валентина . Продумайте своє освідчення в коханні, скажіть головні слова від щирого серця, не будьте скупими на зізнання.

  4. Продумайте подарунок: обирайте презент, враховуючи вподобання коханої людини, додаючи щось у дусі свята.

  5. Можете влаштувати романтичну вечерю при свічках, вирушити в поїздку, про яку давно мріяли, виконати мрію другої половинки — це і багато іншого, щоб День Валентина увійшов у вашу особисту історію як пари.

  6. Пропозиція руки і серця — не просто гарна традиція. Це знаковий момент, історія, яку переказуватимуть у вашій родині. Але, звичайно ж, потрібно бути готовим до такого важливого кроку.

день валентина традиції

День святого Валентина: що не можна робити

Як і в будь-яке свято, існують заборони, які не рекомендується порушувати. Отже, що не можна робити в День Валентина:

  • сваритися, з'ясовувати стосунки;

  • сумувати і перебувати в зневірі: так ви точно не допоможете своєму емоційному стану;

  • ображатися на другу половинку, висловлювати невдоволення, особливо, якщо вам не сподобався подарунок. Оцініть старання дорогої вам людини;

  • спізнюватися, оскільки це прояв неповаги;

  • бути на самоті 14 лютого, якщо ви без пари: краще проведіть час із друзями у веселій обстановці;

  • дарувати занадто прості і непродумані подарунки: людина повинна відчувати турботу і те, що ви до неї небайдужі;.

  • пити багато алкоголю на побаченні — є шанс його зіпсувати;

  • дарувати каблучку, якщо це не пропозиція руки і серця, оскільки це може зіпсувати стосунки;

  • заздрити тим, хто зараз у парі. Пам'ятайте, що всьому свій час, і якщо ви поки що не знайшли особисте щастя, це тимчасово, скоро все станеться — адже ваша друга половинка на вас точно десь чекає.

день валентина що не можна робити

Вітаємо всіх із Днем Валентина!

Також не пропустіть велику добірку з привітаннями на День Валентина. Найкрасивіші і найтепліші побажання на 14 лютого — вже в нашій статті.