Складіть список та сплануйте бюджет: як підготуватися до новорічних свят, щоб все встигнути і зберегти свої нерви

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Під час підготовки до Різдва та Нового року, особливо у сім'ях з дітьми, нерідко виникає чимало стресу та втоми. Як підготуватися до цих казкових свят, все встигнути та при цьому почуватися щасливими? Читайте в нашому матеріалі.

Психолог Кетрін Галліссі , яка теж переживала всі негативні етапи підготовки до свят,  розробила 8-кроковий план для подолання цих викликів. Завдяки її стратегії ви зможете насолоджуватися Різдвом та Новим роком без стресу та нервової метушні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1. Складіть список та включіть усі бажання сім'ї. Не намагайтеся тримати це все в голові. Запишіть список завдань — від подарунків до родинних заходів, щоб ви точно нічого не забули. Також розгляньте планування часу після канікул.

2. Сплануйте бюджет та розгляньте можливість економії. Без подарунків для дітей не обійтися, але встановіть ліміт витрат та розрахуйте, скільки можна заощадити. Замість дорогих подарунків для друзів запропонуйте теплі зустрічі за чашкою кави — більшість оцінить такий підхід.

Складіть список та сплануйте бюджет: як підготуватися до новорічних свят, щоб все встигнути і зберегти свої нерви - фото №1

3. Визначте пріоритети. Бажаєте провести час з усіма родичами та друзями? Запишіть всіх, з ким хочете зустрітися, і розгляньте можливість перенесення частини зустрічей до та після свят. Так ви матимете більше часу і ніхто не буде ображений, адже ви все одно приділите їм увагу.

4. Не тисніть на себе та дітей щодо традицій. Якщо ви втомилися від звичайних святкових страв, не готуйте їх. Зрозумійте, що справжній інтерес полягає в тому, щоб зробити те, що всі хочуть. І якщо це легка вечеря без індички та складних салатів, чому б не спробувати щось нове?

5. Підготуйте дітей. Іноді діти можуть відмовитися від святкової вечері або не хочуть довго сидіти за столом. Не тисніть на них. Нагодуйте їх раніше, а ввечері дозвольте гратися. Так вони не будуть нервувати, а ви зможете спокійно насолоджуватися затишними посиденьками.

6. Не мрійте про ідеальне свято. Прийшов час розуміти, що Різдво та Новий рік ніколи не будуть ідеальними. Щось завжди може піти не так. Тому, якщо ви не маєте завищених очікувань, розчарування буде менше.

Складіть список та сплануйте бюджет: як підготуватися до новорічних свят, щоб все встигнути і зберегти свої нерви - фото №2

7. Не порівнюйте себе з іншими. Звісно, в Instagram ви побачите безліч ідеальних святкових фотографій. Але не порівнюйте себе з блогерами та тими, хто створює ідеальні "картинки". Ваші діти будуть пам'ятати приємний вечір, а не красивий посуд чи блискучі виделки.

8. Зробіть висновки.  Цей пункт особливо важливий наприкінці канікул. Під час прибирання робіть короткий "звіт". Запишіть всі плюси та мінуси цьогорічних свят. Так ви зможете врахувати досвід та уникнути помилок в майбутньому.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про те, як святкують  Новий рік та Різдво у Чехії. Дізнайтеся, які у них є традиції та особливості святкування.