Новий рік та Різдво у Чехії: що цікавого відбувається, традиції та особливості святкування

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Незалежно від країни Новий рік одне з найулюбленіших свят у світі. Скрізь заведено зустрічати його гучно, прикрашати дім та ялинку і готувати святкові страви.

Редакція ХОЧУ! познайомить вас з цікавими традиціями Чехії. Як вони люблять зустрічати, що особливого готують у цей день і чому на Новий рік Чехія переповнена туристами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік та Різдво у Чехії: що цікавого відбувається, традиції та особливості святкування - фото №1

24 грудня ввечері вулиці порожніють, а люди в цей день хоча б раз на рік збираються вдома цілими сім’ями. Різдво святкують всі, більшість чехів святкує його не як релігійне свято, для них це лише приємна традиція зібрати сім’ю. Сім’ї збираються на спільну вечерю при свічці щосуботи всі 4 тижні перед Різдвом. Виготовляють  вінок з хвої з чотирма свічками, які запалюються по одній кожного разу.

Приходу Різдва очікує вся країна, адже це головне свято для дорослих та дітей. Вже з листопада у містах починають діяти новорічні ярмарки де можна придбати прекрасні скляні кулі ручної роботи, які цінуються у цілому світі. Також пригоститися національними стравами і напоями та придбати подарунки на Новий рік. У переддень Різдва на Карловому мості ліхтарник вмикає газове освітлення.

Традиції

  • У грудні потрібно придбати живого коропа і тримати у ванній до Різдва.

  • За традицією, яка походить з 13 століття, у будинку випікають 7 видів солодкого печива.

  • За столом у свято кожному кладуть яблуко, розрізавши його навпіл можна дізнатися, чого чекати у наступному році.

  • У перший день Різдва не можна працювати, лише святкувати.

  • На наступний день запікають гусака і печуть різні печива. Його випікання стає цілим ритуалом, в якому беруть участь всі домашні.

Після різдвяної вечері чеська родина збирається навколо ялинки і починає розбирати подарунки. Чехи вірять, що їх приносить малий Ісусик. Коли на небі зійде перша зірка, подарунки вже роздані, а різдвяну вечерю з’їдено, чеські сім’ї вирушають у костели. У чехів існує традиція приносити в Божий храм у цей вечір солодке печиво і невеликі дари. Діти, наприклад, часто приносять у костели зроблені своїми руками різдвяні прикраси або ангеликів.

Прикмети та звичаї

  • За столом повинно бути присутнім парна кількість гостей, в крайньому разі, необхідно поставити порожню тарілку з приладами.

  • Під кожну тарілку кладуть лусочку з коропа, яку потім зберігають у гаманці.

  • За столом все має бути під рукою, вставати з-за столу - погана прикмета.

  • Молодим людям, які в наступному році хочуть одружитися, слід під час урочистого застілля сісти на кут, а дівчині, щоб вийти заміж, необхідно під час святкової вечері відрізати шматочок масла від нового брикету, тоді вона отримає чоловіка з миролюбним характером.

  • Йдучи на різдвяну вечерю до друзів, не можна повертатися за забутими речами, а то доведеться весь рік зазнавати невдачі.

  • Існує смішний звичай гнати з дому недбайливих чоловіків. Раніше їх дійсно виставляли геть із дому, а зараз просто поруч з ліжком кладуть вузлик натякаючи.

Новий рік та Різдво у Чехії: що цікавого відбувається, традиції та особливості святкування - фото №2

Святковий стіл

Традиційна страва на Різдво - це смажений короп у білому соусі. Готують кубу - страва, схожа на кутю. Ще одна традиційна страва різдвяного столу – картопляний салат. Його готують з імбиром, цибулею і сметаною. Горохова супа з ковбасою - початок новорічної вечері.

Своєрідні галушки або кнедлики, які можуть бути подані як гарнір до м’яса або самостійна страва з різноманітними начинками. Святкові печива та бублики, які готуються з різноманітними начинками та прикрашаються яскравими глазурами та цукерками. Глітвейн  є невіддільною частиною новорічних традицій у Чехії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Прикрашання до свят

Всюди – і в будинках, і на вулицях – вертепи.Вони називаються бетлеми. Це ясла з фігурками народженого Ісуса і Діви Марії, оточеними пастухами й ангелами, ослами, верблюдами та іншими тваринами. Колись кожна чеська сім’я робила свою власну модель ясел з дерева, соломи, паперу або глини.

Зрубаних ялинок тут не побачите. Чехи купують і прикрашають ялинки у горщиках. Вони розставлені на вулицях, магазинах, площах, під'їздах. Ялинкові прикраси, розвішані на деревах чи лампах громадського освітлення.

Новий рік та Різдво у Чехії: що цікавого відбувається, традиції та особливості святкування - фото №3

Подарунки

Подарунки вибираються з теплом і турботою.

  • Згадуючи традицію готувати коропа на Новий рік, можна подарувати живого чи вже приготовленого коропа в подарунковому упакуванні. Це символ достатку та удачі.

  • У Чехії солодощі завжди популярні. дарують коробку шоколадних цукерок, печиво, фрукти у шоколаді або святкове печиво.

  • Пляшка гарного вина, шампанського чи чеського пива може бути чудовим подарунком для дорослих.

  • Прикраси для ялинки, новорічні кулі, гірлянди та свічки.

  • Дарують книги, сертифікати, іграшки, сувеніри

Nový rok

Новий рік та Різдво у Чехії: що цікавого відбувається, традиції та особливості святкування - фото №4

Останній день року в Чехії також називають Сильвестром, оскільки в цей день святкують іменини всі, чиє ім’я Сильвестр. Зустрічати Новий рік у Чехії прийнято з друзями. 31 грудня, напередодні Нового року, в Чехії жителі виходять зі своїх будинків і підіймають келихи з шампанським. Слід зазначити, що цього дня вони також відвідують далеких родичів і дарують їм подарунки.

У новорічну ніч на площах збираються жителі і туристи. Вітають усіх з святом, співають пісень і милуються чудовими феєрверками.

У багатьох містах Чехії проводяться новорічні концерти та заходи, на яких можна насолодитися музикою та розвагами у колі сім’ї та друзів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новий рік у Чехії починається з дивовижних феєрверків. Люди виходять на вулиці, щоб спостерігати за безліччю яскравих спалахів та салютів. Петарди та феєрверки – це невіддільна частина новорічного свята.