Новий рік у Греції: сонце, море, і… ялинка! Як відзначають це свято греки

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Важко уявити, що Новий рік можна святкувати без снігу і морозу. Але Греція  не потребує холоду, щоб створити собі справжній новорічний настрій.

Хочу! розповідає, як греки полюбляють святкувати новорічні свята. Хто дарує маленьким грекам подарунки і чому важливо знайти в різдвяному пирозі монетку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новий рік у Греції святкується 1 січня, як і у більшості країн світу. Святкування починається з сімейного застілля, де присутні обмінюються подарунками.Однак, у греків є кілька традицій, які відрізняють їхнє святкування від інших.

Новий рік у Греції: сонце, море, і… ялинка! Як відзначають це свято греки - фото №1

Прикрашання

Новий Рік в Греції відзначають бурхливо і радісно. На вулицях розвішують різноманітні гірлянди, прикраси на будинках, ліхтарях, пам'ятниках і всіляких будовах і вони весело мерехтять яскравими вогнями. На вулицях проходять численні гучні карнавали.  З листопада місяця вітрини магазинів набувають святковий вигляд, міста і села зустрічають довгоочікуване Різдво і Новий рік великою кількістю гірлянд і святковими ілюмінаціями вулиць, кожен балкон, кожен двір виглядає яскравим, барвистим, не схожим на інші. Все це розмаїття світла і фарб вносить свою лепту в святкову атмосферу радості.

У грецького народу за традицією під Різдво заведено наряджати кораблик і не тільки тому, що життя країни безпосередньо пов'язано з морем, а ще й тому, що у християн, корабель - це символ щастя, безтурботного та блаженного життя! Тому в містах і селах, на центральних і муніципальних площах можна побачити не тільки прикрашену ялинку, але і кораблик, що мчить на всіх вітрилах.

Традиції

Новий рік у Греції: сонце, море, і… ялинка! Як відзначають це свято греки - фото №2
  • Однією з найпоширеніших традицій є приготування спеціального десерту, який називається "vasilopita". Цей пиріг випікається з дріжджового тіста і начиняється горіхами, сухофруктами та родзинками. Усередині пирога ховається монета. Той, хто знайде монету у своєму шматочку пирога, буде щасливим у новому році. Монету зберігають у гаманці, щоб гроші не закінчувалися.

  • Інша традиція - це новорічні подарунки. У Греції подарунки приносить Святий Василь, який вважається покровителем дітей. Увечері 31 грудня діти залишають свої черевики перед каміном або під деревом, сподіваючись, що Святий Василь їх заповнить подарунками.

  • В новорічну ніч господарі будинку виходять у двір з гранатом в руці. Гранат - це своєрідний атрибут грецького Нового року і Різдва. Господар з силою кидає плід в стіну будинку. І якщо все кісточки розлетяться в сторони, рік буде вдалим.

  • В новорічну ніч тут заведено дарувати каміння. Головне, чим важче, тим краще. Як правило, кругляк кидають у порога зі словами: "нехай гаманець господарів буде таким же важким, як цей камінь".

  • У деяких регіонах Греції люди ходять від будинку до будинку з різдвяними піснями.

  • У деяких регіонах спалюють опудало, яке символізує старий рік.

  • Люди кидають в море апельсини, щоб символічно попрощатися зі старим роком.

Новорічний стіл

Новий рік у Греції: сонце, море, і… ялинка! Як відзначають це свято греки - фото №3

Увечері 31 грудня греки збираються за святковим столом з родиною та друзями. Вони їдять традиційну новорічну їжу, випікають  грецький хліб - хрістопсомо, готують  м'ясо, рибу, салати та фрукти. Запікають індичку з родзинками і каштанами.Також п'ють шампанське та співають новорічні пісні.

Опівночі люди виходять на вулиці, щоб побачити феєрверки. Також заведено цілуватися під годинником на площі Синтагми в Афінах. Люди співають колядки, прославляючи св. Василя, танцюють національний танець сіртакі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новорічне святкування в Греції - це яскраве та веселе свято, яке об'єднує людей і приносить їм радість. Зустріч Нового Року в Греції - гарантія того, ви полюбите цю країну з її незабутніми краєвидами, привітним населенням, м'яким кліматом, ласкавим морем і дивовижною кухнею.