Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зима приносить з собою новорічні свята , яких люди очікують з передчуттям дива. Святкова метушня наближає нас до свята, з  яким люди пов'язують зміни на краще у своєму житті, дають обіцянки, загадують бажання і вірять, що вони обов'язково збудуться.

Хочу! розповість, як зустрічають Різдво та Новий рік в Іспанії. Що готують іспанці на святковий стіл, яке значення має Різдвяна лотерея і чому новорічні свята просякнуті запахом смажених каштанів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Різдво іспанці відзначають 25 грудня. Слідом йде традиційний Новий рік 31 грудня, потім – 5 січня відзначається свято Трьох королів, якого дуже чекають діти. Іспанське католицьке Різдво мешканці прагнуть відзначити у колі сім'ї, тоді як Новий рік полюбляють відзначати з друзями.

Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії - фото №1

З кінця грудня вулиці прикрашають святковою ілюмінацією, починають діяти чисельні ярмарки, де охочі можуть придбати сувеніри, новорічні прикраси, смаколики. Невіднятною частиною кожної ярмарки є продаж глиняних фігурок  присвячені народженню Ісуса Христа, їх використовують для створення вертепів.

Белен - вертеп, це основний атрибут Різдва в Іспанії. Різдвяні свята не обходяться без продавців гарячих каштанів, які виставляють свої мангали прямо на вулицях і міських площах для приготування цієї екзотики.

Різдвяна лотерея

Різдвяна лотерея відзначається 22 грудня і вважається початком кількох днів фестивалів і зустрічей, на яких святкується народження Христа. Вперше її провели в 1812 році. Головною метою є не виграти, а мати можливість розділити виграш з друзями.

Різдвяний стіл

Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії - фото №2

На стіл подають ситні страви. Багато риби, м'яса та морепродуктів, кілька супів. Для традиційного різдвяного столу в Іспанії готують Польворон (Polvorón) – це один з видів популярного пісочного печива, яке готується з розсипчастого борошна, цукру, молока і горіхів і Турон (Turrón) -  це кондитерський виріб, який готують за допомогою теплової обробки меду, цукру і очищеного смаженого мигдалю з додаванням яєчного білка. Отримана маса формою схожа на велику шоколадку. Також готують Роскон де Рейес - круглий святковий пиріг з кремовою начинкою і схованою всередині фігуркою. Кому вона попадеться, той матиме щастя у наступному році.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На Різдво популярна гра "таємний друг". Це обмін подарунками випадковим чином.

Año Nuevo - Новий рік

Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії - фото №3

В Іспанії  Новий рік відзначається 1 січня відповідно до григоріанського календаря. Цей день є офіційним державним святом, і він відзначається святковими заходами та веселощами, починається з феєрверків та святкових вечірок опівночі 31 грудня.

Новий рік в Іспанії – це магічний час, коли стародавні традиції переплітаються із сучасними святковими радощами. Це чудове свято святкується із захопленням та пишністю, люди виходять на площі міст, п'ють шампанське або каву - іспанське ігристе вино і вітають один одного зі святом.

Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії - фото №4

Багато іспанців відправляються на новорічні вечірки до ресторанів, клубів або влаштовують вечірки в будинках із сім’єю та друзями. Заходи продовжуються до світанку нового дня.

Новорічній ялинці не надають великого значення і особливо не прикрашають, тут це просто "новорічне дерево", новорічний атрибут тут замінили квіткою пуансетією. Свої будинки перед святами іспанці прикрашають фігурками Тато Ноеля, що вибирається у будинок по мотузяній драбині.

Традиції

У новорічну ніч, поки годинник пробивають останні дванадцять ударів у році, що минає, обов’язково треба встигнути з’їсти дванадцять виноградин і загадати бажання.

Одягнути червону білизну на Новий рік - до удачі і щастя.

5 січня іспанці відзначають Свято трьох Королів.

Традиції та особливості зустрічі Нового року та Різдва у Іспанії - фото №5

Величезні процесії в супроводі трьох Королів проходять в різних містах Іспанії центральними вулицями. Королі і їх численна свита кидають у натовп безліч цукерок, яким дуже радіють діти. В Іспанії також існує традиція, діти просять про подарунки у своїх листах в ніч перед Богоявленням саме у трьох королів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Веселий настрій, позитивні емоції, смачна випічка і запах каштанів у повітрі супроводжуватимуть усі новорічні свята. Відчути хорошу атмосферу і запам'ятати зустріч Нового року в Іспанії можливо і при відсутності снігу.